A mentális betegséggel küzdőkre még nagyobb veszélyt jelent a Covid-19

Forrás: AFP/Stefan Sauer -
COVID-19 mentális betegség koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az eddig tapasztaltak alapján a szakemberek úgy vélik, a mentális betegséggel küzdők esetében nagyobb az esélye a betegség káros kimenetelének. 

Egyelőre nincs még szisztematikus kutatási eredményünk, ám a tapasztaltak alapján az Egyesült Államokban úgy látják, hogy a különféle mentális betegségnek nem tesznek jót a koronavírus-fertőzés végső kimenetelének.

Nemrég készítettek egy tanulmányt, amely azt vizsgálta, hogy egyes mentális betegségek (ADHD, bipoláris zavar, depresszió, skizofrénia) hogyan befolyásolják a Covid-19 ferőzőkészségét, illetve azt is, hogy az érintett betegek közül hányan kerülnek kórházba, és hányan halnak meg.

Forrás: AFP/Stefan Sauer

Elemezték az Egyesült Államok 50 államának 61 kórházát, illetve 317.000 szolgáltatóból származó 61 millió felnőtt páciens elektronikus egészségügyi nyilvántartásának országos szintű adatbázisát 2020. július 29-ig. A mentális rendellenességgel diagnosztizált betegek esetében jelentős a koronavírus-fertőzés kockázata, a legerősebb hatás depresszió és skizofrénia esetén - írja az Online Library.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.