Figyelem! Kiderült, hogy kiknek nem ajánlott az orosz vakcina az OGYÉI szerint

OGYÉI orosz vakcina ajánlás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján olvasható, hogy melyek azok a személyek, akik nem kaphatják meg a a Szputnyik V orosz vakcinát.

A keddi operatív törzs sajtótájékoztatójánt Müller Cecília is bejelentette, majd a OGYÉI honlapján is közzétették a tájékoztatót, miszerint

a krónikus betegeket nem oltják be az orosz vakcinával.

Forrás: Sputnik via AFP/Alexey Kudenko

A honlapon részletesen ismertették, hogy nem javasolt a védőoltás beadása:

  • krónikus vesebetegség vagy májbetegség, illetve endokrin betegségek esetén
  • jelentős pajzsmirigyproblémák, nem megfelelően kezelt cukorbetegség,
  • súlyos vérképzőszervi betegségek, epilepszia és más központi idegrendszeri betegségek,
  • akut koronária szindróma és akut agyi keringési történés, szívizomgyulladás, szívbelhártyagyulladás, szívburokgyulladás.
  • autoimmun betegségben szenvedők
  • rosszindulatú daganatos betegség esetén

Ezentúl a terhes és szoptató édesanyák sem kaphatják meg az orosz védőoltást, valamint a 18 év alattiak sem, mert – hasonlóan a többi oltóanyaghoz – még nincs elég adat arról, hogy hogyan hatna rájuk - írja a Blikk.

Az ismertetőben arról is beszámolnak, hogy a második adag oltás nem javasolt, ha az első adag után súlyos szövődmények (anafilaxiás sokk, súlyos, az egész testre terjedő allergiás reakció, görcsök, 40 °C-nál magasabb láz, stb.) jelentkeznek. Fontos megjegyezni azt is, hogy a vakcinát nem adják be, ha valakinek 37 °C felett van a testhőmérséklete. Az oltás előtt a helyszínen minden alkalommal testhőmérsékletet mérnek.

A Szputnyik V mellékhatásai a tájékoztatóban leírtak szerint hasonlóak a többi Covid-19 elleni védőoltáséhoz: előfordulhatnak rövid ideig tartó influenzaszerű tünetek, például a hidegrázás láz, ízületi fájdalom, izomfájdalom, gyengeség, valamint az injekció helyén duzzanat alakulhat ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.