A magyar tudós szerint ezért nem kell tartani a koronavírus-vakcina által kiváltott allergiás reakciótól

vakcina Karikó Katalin oltás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Karikó Katalin szerint nagyon kevés esély van rá, hogy a Pfizer vagy a Moderna vakcina súlyos allergiás reakciót váltson ki.

Sokan attól tartanak, hogy a koronavírus-vakcinák súlyos allergiás reakciót válthatnak ki. Ezek a Pfizer és a Moderna oltóanyag estében fordulhatnak elő, mivel ezek mRNS vakcinák, és az egyik összetevője a polietilén-glikol, azaz a PEG. Ez az anyag pedig olykor képes akár súlyos allergiás reakciót is elindítani.

A fotó illusztráció. Forrás: AFP/Chris Ryan

Karikó Katalin szinte egész életében az mRNS-t vizsgálta, kutatásai nagyban hozzájárultak a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcinák létrejöttéhez. A biokémikus a Science nevű tudományos lapnak elárulta, hogy a koronavírus elleni oltóanyagok jóval kisebb mértékben tartalmaznak PEG-származékot, mint általában a vakcinák.

Ráadásul az oltás izomba adják, így nem kerül közvetlenül a véráramba, ezáltal csökken a súlyos allergiás reakció lehetősége. Körülbelül 100 ezer esetből 1-nél fordulhat elő.
Noha hozzátette, más oltások esetében 1 millió az 1-hez az esélye. Viszont a penicillinérzékenység gyakrabban fordul elő – írta a Blikk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.