Csökkentheti a koronavírus halálos áldozatainak számát az új szer

kísérlet koronavírus kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy új terápiát kísérleteztek ki Nagy-Britanniában, amellyel a koronavírus miatt súlyos állapotban lévő vagy akár lélegeztetőgépre került betegeket menthetnék meg.

Nagy-Britanniában mintegy négyezer pácienst vontak be abba a kísérletbe, amely során a tocilizumab-dexametazon kettősével próbáltak javítani a súlyos koronavírusos betegek állapotán, sikeresen.
Ez a szer ugyanis képes akár a lélegeztetőgépre került betegek esetében a felére, az oxigénnel támogatott pácienseknél pedig a harmadára csökkenteni a halálozási arányt.

A fotó illusztráció. Forrás: Shutterstock

„A kezelésnek köszönhetően sokan nem kerülnek majd intenzívre" – mondta el a BBC-nek Charlotte Summers, egy cambridge-i intenzívosztály terápiás orvosa.

Ezek a szerek ugyanis a gyulladást képesek enyhíteni, megfékezni, így elkerülhető, hogy a beteg súlyosabb állapotba kerüljön.

A tocilizumab azonban nem olcsó, átszámítva egy adagja 200 ezer forintba került, a dexametazon ezzel szemben csak 2000 forintba. Hazánkban a tocilizumab infúzió formájában adható egyelőre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.