Nem várt készítmény bizonyult hatásosnak a koronavírus ellen

Forrás: Shutterstock -
gyógyszer gyulladáscsökkentő szteroid koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Brit kutatók szerint a korábban ízületi gyulladások kezelésére használt készítmény jó eséllyel veheti fel a harcot a vírussal szemben a szervezetben.

Brit kutatók egy olyan készítményre bukkantak, amely képes lehet megakadályozni, hogy a koronavírus-fertőzöttek súlyos állapotba kerüljenek. Ez a szert korábban ízületi gyulladások kezelésére használták.

A kutatási eredmények alapján elmondható, hogy minden 25. koronavírusban elhunyt beteg élete megmenthető lenne olcsó és nagytételben is beszerezhető sztreoid és gyulladáscsökkentő szerek együttes alkalmazásával - írja a BBC.

Szteroid és gyulladáscsökkentő keveréke veheti fel a harcot a koronavírussal Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A gyógyszerkombinációt eddig közel négyezer önkéntes bevonásával vizsgálták, a tapasztalatok alapján kiderült, hogy

a készítmény felgyorsítja a gyógyulást és megelőzi, hogy a fertőzöttek életveszélyes állapotba kerüljenek.

A kezelés 38-ról 33 százalékra csökkentette az esélyt, hogy a koronavírussal kórházban szenvedő személy elhalálozzon.

A cambridge-i Addenbrooke Kórház intenzív terápiás szakorvosa, Dr. Charlotte Summers szerint ez egy hatalmas előrelépés, viszont míg a szteroidhoz olcsón hozzá lehet jutni, addig a gyulladáscsökkentő szer ára magasabb, betegenként nagyjából 200 ezer forintnyi fontba kerül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.