Tudtad, mennyire zseniális az emberi test? - 15 elképesztő tény, amit biztosan nem tudtál

Forrás: Shutterstock -
emberi test információk tény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az emberi test valójában hihetetlen titkokat rejt. Ezúttal ezeket a hihetetlen és lenyűgöző információkat szedtük egy csokorba.

Testünk működése és felépítése sokunk számára ismerősnek tűnik, ám léteznek olyan dolgok, amikről biztosan nem hallottunk még. Ha nagyjából tisztában is vagyunk testünk apróbb részléteivel, következő cikkünkben még így is szolgálunk hihetetlen és megdöbbent tényekkel. Lássuk, melyek ezek!

1. A hajhullás természetes dolog. Tudtad azonban, hogy naponta viszonylag nagy mennyiségben, 40-100 szál között veszítjük el azokat? A probléma akkor kóros, ha ennél több hajat hullatunk – ilyenkor érdemes korán orvoshoz fordulni.

Naponta viszonylag nagy mennyiségben, 40-100 hajszálat veszítünk el Forrás: Shutterstock

2. Naponta többször is ráncoljuk a homlokunkat, ami látszólag egy igen egyszerű művelet. Egyetlen homlokráncoláshoz azonban 47 izmot használunk. A mosolygáshoz mindössze 17-et, így ha ráncolnánk a homlokunkat, gondoljuk arra, mosolyogni, mennyivel egyszerűbb!

3. A gyerekeket sokszor ijesztgetik azzal, hogy öreg korukra hatalmas fülük és orruk lesz. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy ez valójában tényleg így van, ugyanis a fülünk és az orrunk életünk végéig nő.

4. A legerősebb izmunk a nyelvünk. Az emberi szájüreget kitöltő nyelv egy vaskos izomkötegnek tekinthető, aminek felépítésében több, különböző pontról eredő izomrost vesz részt. Vérellátása, idegvégződései meglehetősen gazdagok, amik egészen apró és finom mozgásokat tesznek lehetővé.

A legerősebb izmunk a nyelvünk Forrás: Shutterstock

5. Ha már az erősségeknél tartunk- tudtad, hogy a combcsontunk erősebb, mint a beton? Persze ez nem azt jelenti, hogy nem tud eltörni, főleg idősebb korban kell fokozottan vigyázni, ugyanis a kor előre haladtával a csont minősége is romolhat.

6. Az tudtuk, hogy az ujjlenyomatunk egyedi, azt azonban nagy valószínűséggel csak kevesen hallották, hogy a nyelvnyomatunk szintén az.

7. Az ember élelem nélkül sokkal tovább marad életben, mint alvás nélkül.

Az ember élelem nélkül sokkal tovább marad életben, mint alvás nélkül Forrás: Shutterstock

8. A nők dupla annyit pislognak, mint a férfiak. Nem is csoda, hiszen a nők a csábítás eszközeként sűrűn rebegtetik a pilláikat.

9. Ha már a pislogást említettük, itt van még egy érdekes tény: egy átlagos ember évente 6 millió 206 ezerszer pislog.

10. Vannak olyan testrészeink, amikre igazából semmi szükségünk nincs: ilyen például a bölcsességfog, a mandulánk és a kislábujjunk. Érdekes információ ez, főleg annak tudatában, hogy a bölcsességfog és a mandula sokunknak okoz fejfájást életünk során.

11. Ha köhögünk, hihetetlen erővel tör fel bennünk, méghozzá 96 km/óra sebességgel.

Ha köhögünk, hihetetlen erővel tör fel bennünk, méghozzá 96 km/óra sebességgel Forrás: Shutterstock

12. A kopaszodás nem öröklődik és nem is természetes dolog, még öregkorban sem. Ha valaki elveszíti hajkoronáját, annak mindig egészségügyi okai vannak.

13. A gyomor kéthetente új nyálréteget termel. Ha nem így tenne, akkor gyakorlatilag felemésztené saját magát.

14. Az étel, amit megeszünk, 12 óra alatt bomlik le a szervezetben. Ezért sem mindegy, mit és mikor fogyasztunk. Gyümölcsöt például nem jó enni közvetlenül lefekvés előtt vagy a késő esti órákban.

15. A szőke embereknek jóval több hajszála van, mint a barnáknak. Míg a sötét hajú embereknek átlagosan 100-120 ezer hajszáluk van, addig a világos hajúaknak 120-150 ezer. Ez azért van, mert a sötétebb haj több melanint tartalmaz, ami hatékonyabb a fényvédelemben, így a barnáknak kevesebb hajra van szükségük ahhoz, hogy megvédjék a fejbőrt az UV-sugárzás ellen.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.