Az orvosok döntenek, kit mentsenek meg - A dohányosokat hátrébb sorolják Csehországban

lélegeztetőgép Csehország koronavírus Szlovákia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyre súlyosabb a járványhelyzet Csehországban és Szlovákiában. Az orvosoknak sokszor dönteniük kell, ki kerüljön lélegeztetőgépre, amiből nincs elég.

Súlyosan megugrott a betegek és a kórházi ápolásra szorulók száma Csehországban és Szlovákiában. A cseh orvosoknak egyes kórházakban sokszor mérlegelniük kell, hogy ki kapjon életmentő kezelést.

Amennyiben egyforma állapotban van a két beteg, az érkezési sorrend dönt. De ha például valaki súlyos tüdőgyulladással küzd vagy erősen dohányzik, annak kevesebb esélye van a túlélésre, így inkább egy másik beteget tesznek lélegeztetőgépre - írta a korkep.sk.

A fotó illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ha egy 50 és egy 80 éves súlyos állapotban lévő beteg közül kell választani, akkor a „perspektivikusabb", nagyobb eséllyel rendelkezőt választják – mondta el egy breznóbányai orvos a Hospodárske Novinynak.

„Valamikor sikerül, valamikor sajnos nem. Felesleges hazudnunk – ezek az emberek meghalnak, és néha a lélegeztetőgépre kapcsolás csak elnyújtja a beteg távozását."

Szlovákiában hamarosan elfogynak a lélegeztetőgépek. Az országban körülbelül 800 gép van, ebből már csak 54 szabad az országos adatok szerint. Ezenkívül súlyos orvos- és ápolóhiánnyal küzdenek, de Ausztria, Lengyelország és hazánk már felajánlotta a segítségét ez ügyben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.