Kiderült, hogy az elhízottak esetében kevésbé hatékony a Pfizer-vakcina: csak az ellenanyagok felét termeli az oltóanyag.

Olasz kutatók dokumentálták és publikálták a beoltott egészségügyi dolgozók adatait. Ezekből az derült ki, hogy a túlsúlyos beoltottak szervezetében csak feleannyi ellenanyag termelődött a második oltás után, mint a normál testalkatúakéban - számolt be a The Guardian.

Bár ezek az eredmények aggasztóak, messzemenő következtetéseket kár levonni a további vizsgálatok előtt. A kutatók azt gondolják, hogy az elhízottaknak további dózisokat is be kell adni az oltóanyagból, hogy elérjék a védettséghez szükséges ellenanyag mennyiséget.

Korábbi kutatások során kiderült, hogy a túlsúlyosak koronavírus-fertőzés esetén nagyobb arányban kerülnek kórházba, komolyabbak a tüneteik. Ennek az az oka, hogy az elhízottak más alapbetegségekben is szenvednek, emiatt a szervezetük sokkal nehezebben győzi le a vírust. Ugyanez lehet az oka annak is, hogy a vakcinák nem olyan hatékonyak az esetükben.