Nem mindenkinél hatékony a Pfizer vakcinája: ők azok, akik további dózísokat kaphatnak

Forrás: AFP/Oliver Bunic -
COVID-19 Pfizer/BioNtech-vakcina túlsúly koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kiderült, hogy az elhízottak esetében kevésbé hatékony a Pfizer-vakcina: csak az ellenanyagok felét termeli az oltóanyag.

Olasz kutatók dokumentálták és publikálták a beoltott egészségügyi dolgozók adatait. Ezekből az derült ki, hogy a túlsúlyos beoltottak szervezetében csak feleannyi ellenanyag termelődött a második oltás után, mint a normál testalkatúakéban - számolt be a The Guardian.

Bár ezek az eredmények aggasztóak, messzemenő következtetéseket kár levonni a további vizsgálatok előtt. A kutatók azt gondolják, hogy az elhízottaknak további dózisokat is be kell adni az oltóanyagból, hogy elérjék a védettséghez szükséges ellenanyag mennyiséget.

Korábbi kutatások során kiderült, hogy a túlsúlyosak koronavírus-fertőzés esetén nagyobb arányban kerülnek kórházba, komolyabbak a tüneteik. Ennek az az oka, hogy az elhízottak más alapbetegségekben is szenvednek, emiatt a szervezetük sokkal nehezebben győzi le a vírust. Ugyanez lehet az oka annak is, hogy a vakcinák nem olyan hatékonyak az esetükben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.