Kutatás: Ezek a nők nagyobb eséllyel kaphatják el a koronavírust

Forrás: AFP/Nikola Krstic/NurPhoto -
PCOS kutatás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megdöbbentő eredményre jutott egy kutatócsoport, akik azt vizsgálták, mely betegségek növelhetik a koronavírussal való megfertőződés veszélyét. 

A Birmingham Egyetem tanulmánya sokkolta a közvéleményt: a szakemberek kimutatták, hogy nagyobb eséllyel fertőződhetnek meg koronavírussal azok a nők, PCOS-sel, azaz policisztás ovárium szindrómával élnek együtt - írja a DailyStar.

Esetükben nem kevesebb, mint 51% nagyobb a megbetegedés esélye azokhoz képest, akik egészséges a női ivari apparátussal rendelkeznek.

Képünk illusztráció. Forrás: AFP/Nikola Krstic/NurPhoto

A PCOS mozaikszó, melynek jelentése: policisztás ovárium (petefészek) szindróma. Ugyan az elnevezés csak a petefészket jelöli, valójában egy rendkívül bonyolult betegség, amely a test több szervét is érintheti.

Alapvetően hormonális betegségről van szó, amelyre a férfi nemi hormon, az androgén túlsúlya jellemző. Bár a férfi nemi hormon egészséges esetben is jelen van a női szervezetben, túlzott mennyisége sok kellemetlen tünetet idéz elő. Hazánkban a nők körülbelül 10 százaléka érintett a betegségben. A betegségről itt tudsz tovább olvasni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.