Gyakoribb, mint hinnéd! Komoly problémákra utalhat, ha gyakran fáj a hasad

Forrás: Shutterstock -
nőgyógyászat PCOS magazin petefészek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hasfájás a leggyakrabban előforduló egészségi panaszaink egyike. A kellemetlen tüneteknek számos oka lehet, a legtöbbször múló kellemetlenségről van szó. Fáj a hasunk, ha túl sokat ettünk, vagy ha olyan ételt fogyasztottunk, amelyekre allergiások vagyunk, de gyakran érzünk görcsöket menstruáció előtt is. Ha ilyesmiről van szó, természetesen nem kell rögtön orvoshoz rohanni, de ha folyamatos vagy gyakran visszatérő fájdalmat vagy diszkomfortot érzünk, feltétlenül keressük fel a nőgyógyászunkat, könnyen lehet, hogy petefészek-probléma van a háttérben. 

Petefészek-gyulladás

A petefészek-gyulladást nagyon sok nő megtapasztalja az élete során. Többnyire a szexuálisan aktív nők betegsége, de tulajdonképpen bármikor, bárkinél előfordulhat, akut és krónikus formáját különböztetjük meg. Az előbbit általában baktériumok okozzák, felszálló fertőzésről van szó, a krónikus formája pedig gyakran méhen belüli fogamzásgátló eszköz (spirál) miatt alakul ki.

A petefészek-gyulladás akut formája hirtelen alakul ki, és markáns panaszokkal jár, mint például késszúrás-jellegű fájdalom, láz, de nem ritkák az erős alhasi, szeméremtest felé sugárzó görcsök sem. Ha idült gyulladásról beszélünk, a fájdalom enyhébben jelentkezik, nyomó vagy szúró jellegű lehet. Ezzel is mindenképpen orvoshoz kell fordulni, ugyanis ha nem kezelik, tályog alakulhat ki a petefészken.

A petefészek-gyulladás akut formája hirtelen alakul ki, és markáns panaszokkal jár, mint például késszúrás-jellegű fájdalom Forrás: Shutterstock

Bár a petefészek-gyulladás tünetei ijesztőek, a betegség mindkét formája jól, a legtöbbször maradványtünetek nélkül gyógyítható, általában antibiotikummal. Azt azonban tudni kell, hogy ha egyszer volt ilyen problémánk, nagyobb eséllyel fordul elő a későbbiekben is.

Petefészek-ciszta

A petefészekciszta (folyadékkal telt hólyag) az egyik leggyakoribb nőgyógyászati betegség, a nők legtöbbjénél kialakul legalább egyszer élete során akár úgy, hogy tudomást sem szerez róla, ugyanis magától felszívódik. Sajnos azonban nem mindig történik így, vannak ciszták, amelyek növekedésnek indulnak, fájdalommal járnak, és gyakran műtéti úton kell eltávolítani őket.

A leggyakoribb tünet az has alsó részén jelentkező görcsös fájdalom, mely akár a hát vagy a derék irányába is kisugározhat. A fájdalom intenzitása az enyhétől az igen erősig terjedhet, és általában a menstruációs ciklus közepén érezhető, de ha a ciszták túl nagyok, bármikor tüneteket okozhatnak.

Policisztás petefészek szindróma (PCOS)


A PCOS mozaikszó, jelentése policisztás ovárium (petefészek) szindróma, amely több szervet is érinthet. Ilyenkor a petefészkeken egy kéregszerű bevonat keletkezik, ami megakadályozza az érett petesejtek kilökődését, megérését. A meg nem repedt tüszők maradványaiból alakulnak ki a folyadékkal teli ciszták, amelyek nagyon sok problémát okoznak. A PCOS nem lokáslis probléma, hanem a női szervezet hormonális megbetegedése, amely a férfi nemi hormon túlsúlyából ered.

Tünetei a a fokozott szőrnövekedés, az aknés bőr, a túlsúly, a hajhullás, de rendszertelen menstruáció, a teherbeesés képtelensége, az inzulinszint megemelkedése és egyéb anyagcsere-zavarok is felhívják rá a figyelmet. A pontos diagnózis felállításához endokrinológiai és nőgyógyászati vizsgálat egyaránt szükséges.

A pontos diagnózis felállításához endokrinológiai és nőgyógyászati vizsgálat egyaránt szükséges Forrás: Shutterstock

A PCOS rendkívül gyakori, minden tízedik nőt érint, és a vezető meddőségi okok egyike, amely gyógyszeres kezelést igényel. A cél, a hormonális egyensúly visszaállítása. A gyógyulásért nagyon sokat tehet maga az érintett is, szükséges a megfelelő étrend betartása, és a rendszeres testmozgás is.

Petefészekrák

A petefészekrák a nők körében az ötödik leggyakoribb rosszindulatú daganat, közel 70 százalékát előrehaladott állapotban diagnosztizálják, a legtöbb eset a változókort követően alakul ki, így nem lehet eléggé hangsúlyozni a nőgyógyászati szűrővizsgálatok fontosságát a menopauza után sem.

A korai petefészekráknak nincsenek jellegzetes tünetei, de gyakori a hasi puffadás, vérzészavarok, kismedencei idegentest-érzés, deréktáji fájdalom, valamint különböző gyomor- és bélpanaszok esetén mindenképp orvoshoz kell fordulni.

Az időben észrevett, még áttétet nem adó daganat sebészi úton gyógyítható, arról, hogy az operáció előtt és/vagy után szükség van-e egyéb kezelésre (sugárkezelés, kemoterápia) onkológiai team dönt.

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.