Kiderült, miért támadja a beteget több hullámban a brit mutáns

brit mutáns teszteredmény Virológus koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Fejér Szilárd erdélyi kémikus érdekes dolgot állapított meg, miután 7 éves kislányát megtámadta a koronavírus brit mutációja. 

Fejér Szilárd, erdélyi kémikus naponta mintát vett 7 éves lányától, aki megfertőződött a brit mutánssal. A lánya mellett négy önkéntestől is mintát vett, amelyeket aztán bevizsgáltatott.

A teszteredmények után a szakember arra a következtetésre jutott, hogy mind a négy, 21-35 év közötti fertőzött enyhe tünetekkel átvészelte a betegséget, de mindegyikük mintájában kisebb-nagyobb emelkedést fedezett fel a csúcs utáni 4-5. napon. Ez azt jelenti, hogy kétszer támadta meg a betegeket a brit mutáns

- írja a Ripost.

A kémikus kislányának szervezetében a betegség harmadik napján hirtelen megnőtt a vírus mennyisége, majd ezt követően négy napig folyamatosan csökkent, a 7. napon azonban ismét kimagasló vírusszámot mutatott. A szakember a négy önkéntesből háromnál hasonlóan „második hullámot" figyelt meg.

Forrás: Shutterstock

"Amikor a vírusfertőzés megered, belélegezzük a vírust, a vírus első lépésben általában a felső légutak hámsejtjeiben, az orrüregen belül, a garatban - még talán a légcsőben - elszaporodik és ezután a helyi szaporodási fázis után a második-harmadik napon bejut a vérbe. Ezt úgy nevezik szakmai nyelven, hogy virémia alakul ki" - adott magyarázatott dr. Rusvai Miklós a fentiekre.

"Mivel az erek behálózzák az egész szervezetünket, az ereket bélelő endothel sejtekben történő vírusszaporodás hatására nagyon megnövekszik a vírus mennyisége, és innentől kezdve a vírus a vérrel együtt eljut a bélhámba, a szívizomsejtekbe és a tüdősejtekbe is, gyakorlatilag minden szervbe, ahol fogékony sejtek vannak.

Akár egymilliószor is több vírus lehet a nyálban vagy az orrnyálkahártyában, mint az első napokban. Ez a folyamat jellemző a vírusfertőzés során"

- mondta a szakember.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.