Csúcsot döntött az oltási hajlandóság a magyarok körében

Forrás: MTI/Ujvári Sándor -
statisztika védőoltás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
2020. november 30-ával kezdődő héttől zajlik a KSH felmérése, mely szerint az oltási hajlandóság a elmúlt hónapokban jelentősen megnőtt.

Míg a felmérés első hetében a válaszadók kevesebb, mint 15%-a volt biztos benne, hogy beoltatná magát, a mérés tizenhatodik hetében (a 2021. március 15-ével kezdődő héten) már a megkérdezettek több, mint 52%-a (beleszámítva azokat is, akik már meg is kapták, legalább az első oltást). Ez utóbbi héten a válaszadók 21%-a volt elutasító az oltással kapcsolatban, szemben az első héten mért 36%-kal. Az oltási hajlandóság javulásában minden bizonnyal szerepet játszik a tájékoztatás erősödése, valamint az oltási program előrehaladása - írja a ksh.hu.

koronavírus védőoltás Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A megkérdezettek 84%-át a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, 81%-át az oltással kapcsolatosan a sajtóban, médiában megjelenő hírek, 79%-át a kormányzati kommunikáció, 67%-át pedig a közösségi médiában megjelenő információk is befolyásolják. Ugyanakkor a válaszadók több mint a fele (55%-a) egyáltalán nem veszi figyelembe az oltásellenes, oltásszkeptikus csoportok véleményét.

A 64 év felettiek (84%) és a felsőfokú végzettségűek (67%) tervezik leginkább, hogy beoltatják magukat. A fiatalok és az alacsonyabb végzettségűek a legelutasítóbbak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.