Kiderült: négyen meghaltak miután megkapták az orosz vakcinát

Forrás: MTI/Mohai Balázs -
Szputnyik V orosz vakcina koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Most derült ki, hogy négy haláleset is történt Oroszországban a Szputnyik V. vakcina beadása után. Az amszterdami Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálatot indított.

Elhunyt négy ember Oroszországban miután megkapták a Szputnyik V. vakcinát - állt az oltások beadásáért felelős orosz szerv, a RoszPotrebNadzor belső aktáiban. Ám ezt a gyártó és a hatóságok nem jelentették, így az EMA vizsgálatot indított.

A hírek szerint egy 51, egy 69 és egy 74 éves nő hunyt el, a negyedik áldozatról nincs információ. Halálukat szív-, tüdő- vagy vércukorbetegség okozta.

A fotó illusztráció. Forrás: MTI/Mohai Balázs

Hat másik orosz állampolgárnál pedig komplikációk léptek fel a vakcina beadása után: nehézlégzést, görcsöt, duzzanatot, izomgyengeséget, magas vérnyomást, fejfájást, szédülést és lázat tapasztaltak. Ám a betegtájékoztatóban fel van tüntetve, hogy ritkán ugyan, de jelentkezhetnek ilyen mellékhatások.
Ám az egyik helyi újság, a PLN Pskov szerint az egyik esetben nem is találtak összefüggést a vakcinával.

Vaszilij Vlaszov a moszkvai HSE Egyetem epidemiológusa szerint Oroszországban alapvetően probléma, hogy nem regisztrálják megfelelően a gyógyszerek mellékhatásait – írta az EUobserver.

Az oltás egyelőre nem mondható veszélyesnek, mivel ezeknek az eseteknek a száma elenyésző, ahhoz képest, hogy milliók kapták meg világszerte.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.