Új gyógyszert fejlesztett ki Oroszország, amely a koronavírus megelőzésére és gyógyítására is alkalmas. A szer egyelőre tesztelési fázisban van.

Egy újfajta gyógyszert készítettek az oroszok, amellyel meg lehet előzni a koronavírus-fertőzést, de gyógyítani is lehet vele a betegséget, ha már elkaptuk. A csodaszert MIR-19 névre keresztelték, a MIR tulajdonképpen egy géncsalád. Orron át vagy belégzés útján jutatható szervezetbe, tehát orrspray-s kiszerelésben.

A fotó illusztráció.Forrás: shutterstock

 A tudósok egy újonnan szabadalmaztatott molekulát alkalmaznak benne. A MIR-19 megakadályozza a szervezetben a vírus elszaporodását, így nem alakulnak ki súlyos tünetek.

Dr. Rusvai Miklós virológus szerint ez a molekula nem újdonság a daganatos megbetegedések elleni harcban. Az oroszok pedig most rájöttek, hogy a koronavírus ellen is hatásos.

Ám egyelőre csak a kezdeti kísérletek folynak, így még akár 1-1,5 év mire használható lesz.
Veronika Szkvorcova a szert fejlesztő Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség (FMBA) Immunológiai Intézet képviselője elmondta a Vlagyimir Putyinnal való találkozóján, hogy most „be kell bizonyítani, hogy biztonságos az emberekre nézve" – írta az MTI.