A koronavírus-járvánnyal együtt beköltözött az életünkbe a kézfertőtlenítők mindennapos használata, és bár sokan eddig is előszeretettel fertőtlenítették kezeiket, most a legtöbben kézmosás helyett is ezeket az alkoholtartalmú készítményeket használják. Pedig a túlzásba vitt kézfertőtlenítéssel több kárt teszünk, mint hasznot...

Gondoltad volna, hogyha túl sokszor használod a kézfertőtlenítő szereket, akár a fertőzések terjedését is elősegítheted? Pedig így van! Valahol érthető a kézfertőtlenítő felkapottsága, hiszen nagyon praktikus: kis helyen elfér, és egy pillanat alatt eltűnteti az esetleges baktériumokat. Csak elővesszük, belenyomunk, esetleg ráfújunk egy keveset a kezünkre, kicsit elkenjük, és már el is tűntettük a bacikat és a koszt. Ennél egyszerűbb, gyorsabb, és hatékonyabb szer nem igen létezik manapság, azonban a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy amikor lehetőség van rá, fertőtlenítés helyett válasszuk a jól bevált szappanos kézmosást, ugyanis a kézfertőtlenítő szerek károsak az egészségre!

Triklozán tartalmú fertőtlenítőkAz alkohol-alapú kézfertőtlenítőkben van valamilyen alkohol, például etil-alhokol, vagy benzil-alkohol, ami antibakteriális összetevőként működik, illetve tartalmaznak vizet, illatanyagot és glicerint.

Vannak nem alkohol-alapú változatok is, amikben annak érdekében, hogy pótolják az antibakteriális hatóanyagot, triklozánt alkalmaznak. A szakértők úgy vélik, ez az anyag hosszútávon komoly egészségügyi károsodást okoz, így érdemes rápillantani a fertőtlenítő összetételére, mielőtt a kosarunkba dobjuk, és szorgosan használni kezdjük. Bár, nem minden esetben derül ki, pontosan mit tartalmaznak ezek a szerek.

A triklozán egy olyan klórozott, aromás vegyület, amit fertőtlenítő-, gomba és baktériumölő szerként használnak. Sok mindenben megtalálható, például kézfertőtlenítőben, fogkrémben, folyékony szappanban, de ágyneműben és sportruházatban is előszeretettel használják. Az utóbbi években megrendült a triklozán iránti bizalom, és a benne rejlő kockázatok miatt kevésbé használják, azonban van egy kiskapu: az Európai Uniós és a magyar szabályozás szerint a kisebb mértékű felhasználást nem kötelező feltüntetni. 

Érdemes rápillantani a fertőtlenítő összetételére, mielőtt a kosarunkba dobjukForrás: Shutterstock

Ezért káros:  

A triklozán hatására a baktériumok rezisztenssé válnak az antibiotikumokkal szemben, ami magyarra fordítva azt jelenti, hogy a triklozán-tartalmú kézfertőtlenítők rendszeres használatával pont az ellenkező hatást érjük el, mint amit szeretnénk: minél többet használjuk, annál kevésbé leszünk ellenállóbbak a betegségekkel szemben.

Egyes források szerint ez a fertőtlenítőszer a hormonokra sincs jó hatással, és képes felborítani a hormonháztartást, egy 2011-es vizsgálat pedig azt bizonyítja, hogy azok, akik rendszeresen használtak ilyen típusú kézfertőtlenítőt, hatszor nagyobb eséllyel kapták el az akut gyomor-bélhurutot. 

Alkoholos kézfertőtlenítő  

Nem csak a triklozán káros hatásai miatt érdemes odafigyelni a kézfertőtlenítőkre. Az illatosított fajtáknál fennáll annak a veszélye, hogy olyan mérgező kémiai vegyületeket tartalmaz, amik károsíthatják a hormonrendszert. A fentebb említett alkoholtartalmú készítményeknek akár 65-90%-a is alkohol lehet, ami szárítja a bőrt, károsítja a bőrsejteket, lebontja a természetes védőréteget, ezzel növelve a bőrgyulladás kialakulásának az esélyét.

Kimutatták például, hogy az alkoholos készítmények gyengíthetik az immunrendszert, és túl gyakori használat mellett épp az ellenkező hatást érhetjük el velük.   

Természetesen szükség van a kézfertőtlenítőkre, és nagyon hasznosak tudnak lenni, pláne most, járvány idején, azokban a szituációkban, amikor képtelenek vagyunk szappannal kezet mosni.

A két fő összetevő, az alkohol és a triklozán mellett az illatanyagok is okozhatnak problémákat: nagy eséllyel tele vannak olyan kémiai vegyületekkel, amik szintén károsíthatják a hormonrendszert.

Az alkoholtartalmú készítményeknek akár 65-90%-a is alkohol lehet, ami szárítja a bőrt, lebontja a természetes védőréteget, ezzel növelve a bőrgyulladás kialakulásának az esélyétForrás: Shutterstock

Kézfertőtlenítő helyett szappan+víz  

A fertőtlenítők helyett tehát érdemes szappan és víz segítségével megszabadulni az esetleges baktériumoktól. Ha olyan helyzetben vagyunk, amikor ezek nem állnak rendelkezésre, jó szolgálatot tesznek a zselés, vagy folyékony kézfertőtlenítők is, de nagyon kell ügyelni arra, hogy ne vigyük túlzásba a használatukat, hiszen amellett, hogy kiszárad a bőrünk, túl steril környezetet teremtünk magunknak, ami miatt gyengülhet a szervezetünk védekezőképessége.

 

 

Ide kattintva kipróbálhatod a Life.hu tünetkeresőét, amelynek segítségével megtudhatod, milyen betegségre vagy egészségügyi problémára utalhatnak panaszaid.