A helyes fogmosás egyik fontos része a nyelv alapos tisztítása, hiszen azon is lehet lepedék és más oda nem illő dolog, ami napközben vagy éjszaka rakódott le rá. Ám hiába a rendszeres és megfelelő szájápolás, ha van valamilyen rossz szokásod vagy betegséged, a nyelvedet nem fogod szívesen mutogatni.

A nyelv egészséges állapotában rózsaszín, a felszínén pedig semmiféle elszíneződés sem látható. Abban az esetben, ha a reggeli fogmosást követően, a tükörben másmilyennek látod, érdemes utánanézned, mire utalhat, hiszen a nyelv elszíneződése akár komoly betegségeket is jelezhet.

Összegyűjtöttük, hogy a nyelv különböző, a normálistól kisebb vagy nagyobb mértékben eltérő színei mit jelentenek, pontosabban mit jeleznek.

Fehér

A leukoplakia a nyelv felszínén megjelenő fehéres bevonat. Ez a ledörzsölhetetlen filmréteget lényegében egy irritáció, amit az esetek nagy százalékában a dohányfüst vált ki. Fokozatosan alakul ki, így az ember a saját nyelvén gyakran észre sem veszi, hiszen napról napra válik fehérebbé. Ez az elszíneződés azonban nem csak a dohányosok körében jelentkezhet, a fehér színű nyelv utalhat legyengült immunrendszerre, sőt, cukorbetegségre is.

A leukoplakia a nyelv felszínén megjelenő fehéres bevonatForrás: Shutterstock

Sárga

Túlnyomó többségben a szájhigiénia hiánya okozza – gondoljunk csak a sárgás lepedékre, ami a fogakon megjelenik, ha egy-két napig nem mossuk meg őket. Ugyanakkor a sárgás nyelv utalhat máj- vagy gyomorproblémákra, bizonyos esetekben a barnás elszíneződés előfutára.

Barna

A barnás nyelv szintén egy filmrétegnek köszönhető, ami a leggyakrabban a kávézás és a dohányzás következményeként alakul ki, de bizonyos esetekben tüdőproblémákra is utalhat.

A barnás nyelv bizonyos esetekben tüdőproblémákra is utalhatForrás: Shutterstock

Élénk vörös

A rózsaszín nyelv könnyedén válhat élénk vörössé, de nem csak közvetlenül a piros bogyós gyümölcsök fogyasztását követően. A nyelv ilyen elszíneződése a szervezeten belüli gyulladásra vagy épp valamilyen tápanyaghiányra utalhat. Főként gyermekek esetén azonban számba kell venni a skarlát lehetőségét is, mivel a kezdődő betegség egyik tünete az élénk vörös nyelv.

Fekete

A szervezeten belüli fekete szín általában a bőr alatti alvadt vérre utal. A nyelv esetében azonban a feketés színt általában az ízlelőbimbókon lévő apró kiütések sokasága okozza, ami eredhet valamilyen gyógyszeres kezelés mellékhatásából, de a szájhigiénia hiánya is előidézheti. Nem kell azonban megijedni, csak ritka esetekben fordul elő.

Lila

Lilás színűvé valamilyen tápanyag hiány miatt válhat a nyelv, elsősorban a B2-vitamin lecsökkent szintje mutatkozhat meg így. Mielőtt azonban különböző vitaminkészítményekhez nyúlnánk, vizsgáltassuk ki magunkat orvossal.

Lilás színűvé valamilyen tápanyag hiány miatt válhat a nyelvForrás: Shutterstock

Kék

A kék nyelvet nagyon komolyan kell venni, mivel ez azt jelzi, a sejtek nem jutnak elegendő oxigénhez. Krónikus szívbetegeknél fordul elő a leggyakrabban. Észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni.

Halvány rózsaszín

A nyelv egészséges színe a rózsaszín, de ha ettől halványabbá válik, akkor gyakorlatilag borítékolható a vitaminhiány. A világos színű nyelv továbbá jelezhet vérszegénységet, alacsony vérnyomást is. sőt, egy elhúzódó betegség után is jelentkezhet.

A cikkben szereplő információk nem minősülnek orvosi diagnózisnak, így, ha valamilyen rendellenes színre leszel figyelmes a nyelveden, mindenképp mutasd meg egy szakembernek!

Tünetkereső
Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!