Nyújtsd ki, ha mered! A nyelved színe több mindenről árulkodik, mint hinnéd

Forrás: Shutterstock -
betegség nyelv egészségi állapot magazin szín
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A helyes fogmosás egyik fontos része a nyelv alapos tisztítása, hiszen azon is lehet lepedék és más oda nem illő dolog, ami napközben vagy éjszaka rakódott le rá. Ám hiába a rendszeres és megfelelő szájápolás, ha van valamilyen rossz szokásod vagy betegséged, a nyelvedet nem fogod szívesen mutogatni.

A nyelv egészséges állapotában rózsaszín, a felszínén pedig semmiféle elszíneződés sem látható. Abban az esetben, ha a reggeli fogmosást követően, a tükörben másmilyennek látod, érdemes utánanézned, mire utalhat, hiszen a nyelv elszíneződése akár komoly betegségeket is jelezhet.

Összegyűjtöttük, hogy a nyelv különböző, a normálistól kisebb vagy nagyobb mértékben eltérő színei mit jelentenek, pontosabban mit jeleznek.

Fehér

A leukoplakia a nyelv felszínén megjelenő fehéres bevonat. Ez a ledörzsölhetetlen filmréteget lényegében egy irritáció, amit az esetek nagy százalékában a dohányfüst vált ki. Fokozatosan alakul ki, így az ember a saját nyelvén gyakran észre sem veszi, hiszen napról napra válik fehérebbé. Ez az elszíneződés azonban nem csak a dohányosok körében jelentkezhet, a fehér színű nyelv utalhat legyengült immunrendszerre, sőt, cukorbetegségre is.

A leukoplakia a nyelv felszínén megjelenő fehéres bevonat Forrás: Shutterstock

Sárga

Túlnyomó többségben a szájhigiénia hiánya okozza – gondoljunk csak a sárgás lepedékre, ami a fogakon megjelenik, ha egy-két napig nem mossuk meg őket. Ugyanakkor a sárgás nyelv utalhat máj- vagy gyomorproblémákra, bizonyos esetekben a barnás elszíneződés előfutára.

Barna

A barnás nyelv szintén egy filmrétegnek köszönhető, ami a leggyakrabban a kávézás és a dohányzás következményeként alakul ki, de bizonyos esetekben tüdőproblémákra is utalhat.

A barnás nyelv bizonyos esetekben tüdőproblémákra is utalhat Forrás: Shutterstock

Élénk vörös

A rózsaszín nyelv könnyedén válhat élénk vörössé, de nem csak közvetlenül a piros bogyós gyümölcsök fogyasztását követően. A nyelv ilyen elszíneződése a szervezeten belüli gyulladásra vagy épp valamilyen tápanyaghiányra utalhat. Főként gyermekek esetén azonban számba kell venni a skarlát lehetőségét is, mivel a kezdődő betegség egyik tünete az élénk vörös nyelv.

Fekete

A szervezeten belüli fekete szín általában a bőr alatti alvadt vérre utal. A nyelv esetében azonban a feketés színt általában az ízlelőbimbókon lévő apró kiütések sokasága okozza, ami eredhet valamilyen gyógyszeres kezelés mellékhatásából, de a szájhigiénia hiánya is előidézheti. Nem kell azonban megijedni, csak ritka esetekben fordul elő.

Lila

Lilás színűvé valamilyen tápanyag hiány miatt válhat a nyelv, elsősorban a B2-vitamin lecsökkent szintje mutatkozhat meg így. Mielőtt azonban különböző vitaminkészítményekhez nyúlnánk, vizsgáltassuk ki magunkat orvossal.

Lilás színűvé valamilyen tápanyag hiány miatt válhat a nyelv Forrás: Shutterstock

Kék

A kék nyelvet nagyon komolyan kell venni, mivel ez azt jelzi, a sejtek nem jutnak elegendő oxigénhez. Krónikus szívbetegeknél fordul elő a leggyakrabban. Észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni.

Halvány rózsaszín

A nyelv egészséges színe a rózsaszín, de ha ettől halványabbá válik, akkor gyakorlatilag borítékolható a vitaminhiány. A világos színű nyelv továbbá jelezhet vérszegénységet, alacsony vérnyomást is. sőt, egy elhúzódó betegség után is jelentkezhet.

A cikkben szereplő információk nem minősülnek orvosi diagnózisnak, így, ha valamilyen rendellenes színre leszel figyelmes a nyelveden, mindenképp mutasd meg egy szakembernek!

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.