Karikó Katalin elmondta véleményét a vakcinák keveréséről

vakcina Karikó Katalin AstraZeneca
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Miután sokak bizalma megrendült az AstraZeneca oltásával kapcsolatban, felmerült a kérdés, hogy aki megkapta az első adagot, kaphat-e második oltásként egy másik vakcinát. Karikó Katalin elmondta véleményét erről.

Több ország szünetelteti az AstraZeneca-vakcinával való oltást, mivel néhány esetben súlyos vérrögképződés jelentkezett a beadását követően.

Müller Cecília azonban kifejtette, nincs összefüggés a kettő között, Magyarország továbbra is alkalmazza a vakcinát, mert az biztonságos.

Karikó Katalin a vakcinák keverésére adott választ. Fotó / Karikó Katalin

„Mi az EMA, a WHO és az Európai Járványügyi Központ iránymutatásait követjük. Közülük az első iránymutatása ebben a fő, ők adják ki az engedélyt. Több alkalommal kimondták, hogy nem találtak a trombózishajlam és az oltás között összefüggést„ – mondta az országos tisztifőorvos.

Ám ennek ellenére Franciaországban például felmerült, hogy azok az 55 év alattiak, akik megkapták az AstraZenecából az első adagot, második oltásként egy másik, mRNS alapú vakcinát kapnának. Viszont kérdéses, hogy ezt szabad-e.

Karikó Katalin az mRNS-vakcina feltalálásnak megalapozója a Facebookon feltett kérdésre válaszolt ezzel kapcsolatban – írta meg a Ripost.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.