Miután sokak bizalma megrendült az AstraZeneca oltásával kapcsolatban, felmerült a kérdés, hogy aki megkapta az első adagot, kaphat-e második oltásként egy másik vakcinát. Karikó Katalin elmondta véleményét erről.

Több ország szünetelteti az AstraZeneca-vakcinával való oltást, mivel néhány esetben súlyos vérrögképződés jelentkezett a beadását követően.

Müller Cecília azonban kifejtette, nincs összefüggés a kettő között, Magyarország továbbra is alkalmazza a vakcinát, mert az biztonságos.

Karikó Katalin a vakcinák keverésére adott választ.Fotó / Karikó Katalin

„Mi az EMA, a WHO és az Európai Járványügyi Központ iránymutatásait követjük. Közülük az első iránymutatása ebben a fő, ők adják ki az engedélyt. Több alkalommal kimondták, hogy nem találtak a trombózishajlam és az oltás között összefüggést„ – mondta az országos tisztifőorvos.

Ám ennek ellenére Franciaországban például felmerült, hogy azok az 55 év alattiak, akik megkapták az AstraZenecából az első adagot, második oltásként egy másik, mRNS alapú vakcinát kapnának. Viszont kérdéses, hogy ezt szabad-e.

Karikó Katalin az mRNS-vakcina feltalálásnak megalapozója a Facebookon feltett kérdésre válaszolt ezzel kapcsolatban – írta meg a Ripost.

„Kedves Katalin! Azt szeretném kérdezni, hogy az AstraZeneca 2. oltása helyett beadható-e a Pfizer vakcina? Van-e ezzel kapcsolatos tapasztalat?" –hangzott a kérdés
„ Az mRNS vakcinák mindig helyettesítenek más vakcinát, de engedély még nincsen rá„ – válaszolta rá Karikó Katalin