Szlávik János elmondta: az esetleges 3. oltásra a mutánsok megjelenése miatt lesz szükség

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd -
védőoltás Szlávik János koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, a Kossuth rádió szerda reggeli, Vírusinfó című műsorában válaszolt a rádióhallgatók kérdéseire. 

A rádióhallgatók különböző kérdéseket tettek fel a szakembernek, többek között azt is, hogy ősszel kell-e újra oltakozni, tekintettel arra, hogy nagyjából 8-10 hónapig hatásosak az oltóanyagok.

Szlávik János erre azt válaszolta, hogy nem tudják pontosan, meddig hatásosak az oltóanyagok, a 8-10 hónap csak egy feltételezés. Ha arra kerül a sor, a 3. oltásra a mutánsok megjelenése miatt lesz szükség. Nyáron érkeznek majd új generációs oltóanyagok, amiket fel kell venni a mutánsok elleni védettség érdekében - írja a Blikk.

Szlávik János infektológus főorvos egy Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Egy egészségügyi dolgozó azt a témát is felvetette, hogy már megkapta a két Pfizer-vakcinált, viszont a 800 egység ellenanyagszintje egy hónap alatt 50-re zuhant. Szlávik János erre azt felelte, hogy egyelőre nem javasolt az ellenanyagok szintjének mérése, de elképzelhető, hogy a közeljövőben lesz olyan vizsgálat, ami megmutatja, hogy pontosan mit jelentenek ezek a számok. Ami biztos, hogy a védőoltások 80-90%-ban védenek a súlyos fertőzéstől.

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.