Az orrspray és az injekció együtt fog tökéletesen védeni a koronavírussal szemben?

Forrás: https://www.fulorrgegekozpont.hu/hirek/nepbetegseg-a-kronikus-orrmellekureg-gyulladas -
vakcina orrspray koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy az influenza esetében néhány éve már megjelent az orrspray általi immunizálás, most a koronavírusra is kifejlesztettek egy nazális vakcinát.

Gőzerővel dolgoznak szerte a világban, hogy újabb és egyre hatékonyabb oltóanyagokat hozzanak létre, amellyel legyőzhető a koronavírus. Nem csak injekció formájában lehetséges ezeket a szervezetbe juttatni. Most egy új vakcinát fejlesztettek ki Amerikában, amely orrspray formájában működik.

Ennek nagy előnye, hogy közvetlenül a fertőzés helyén képes elpusztítani a vírust. Az anyag már a klinikai kísérletek második fázisában tart.

„A klinikai tesztek első fázisában az amerikai nazális vakcina ártalmatlannak bizonyult, jelenleg a hatékonyságát tesztelik. A vakcina lényege az, hogy az orrnyálkahártyán indítja be az immunválaszt, vagyis ott, ahol a vírus cseppfertőzés során a szervezetbe jut" – mondta a Borsnak Tóth Sándor virológus.
A következő alkalommal pedig, amikor a vírus megjelenik az orrnyálkahártyán, azonnal beindul az immunitás, és a vírus képtelen lesz szaporodni.

A fotó illusztráció. Forrás: https://www.fulorrgegekozpont.hu/hirek/nepbetegseg-a-kronikus-orrmellekureg-gyulladas

„A most forgalomban lévő vakcinákkal ellentétben. Ez az oltóanyag már a fertőzés első fázisában gátolja a vírusszaporodást, arról nem beszélve, hogy nemcsak a betegség súlyos lefolyásától véd, hanem a tünetmentes fertőzéstől, így a terjesztéstől is" – mondta a szakértő, aki hozzátette, ez az anyag is vektorvakcina.

Az influenza ellen is használnak már néhány éve orrspray-t, és működik, csak hazánkban nem annyira elterjedt ez a módszer.

Tóth Sándor szerint a tökéletes megoldás az orrspray és a injekció kombinációja lesz.
„Az orrspray vakcina képes megakadályozni a koronavírus szaporodását a szervezetben, azonban a szisztémás immunitást nem tudja kialakítani. Véleményem szerint az injekció és a nazális vakcina kombinációja lenne az igazi, hiszen azzal elérhető az átvészeléses immunitás szintje, ami egyelőre a legbiztosabb védelem a koronavírussal szemben"

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.