Ősszel jöhet a koronavírus negyedik hulláma? Szakértők szerint jobb, ha felkészülünk

Fotó: Csudai Sándor - Origo -
negyedik hullám Virológus koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Noha már a számok bizakodásra adnak okot, és az oltási program is gyorsan halad, egyes szakértők szerint jobb, ha felkészülünk, egy estleges negyedik hullámra ősszel.

Úgy tűnik, hamarosan csökkenő tendenciát mutat a járvány terjedése, és szép lassan de nyárra talán lecseng a harmadik hullám. Azonban a szakértők arra figyelmeztetnek, nem biztos, hogy elkerülhető lesz a negyedik...

„Sajnos újra elő kell hozakodnom az erdőtűz-hasonlattal: képzeljük el a jelenlegi helyzetet a tűzvész tombolásaként, de ne feledjük, hogy a tűz utáni parázsló erdő is veszélyes lehet, amennyiben jön egy szélvihar, amely feltámasztja a lángokat" – mondta a virológus.

A fotó illusztráció. Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az oltás lehet az egyetlen megoldás a védekezésre, azonban még mindig nem bíznak benne elegen. Ráadásul újabb és újabb mutánsok jelenhetnek meg. A nyári utazások során pedig könnyen elterjednek majd.

„Nagy biztonsággal prognosztizálható, hogy a nyári nyitások és felszabadultság után egy részlegesen átoltott társadalommal és a nem oltottak körében búvópatakként fennmaradt terjedési láncolatokkal, valamint újabb mutálódott vírustörzsekkel találkozhatunk majd szeptemberben" - mondta dr. Kemenesi Gábor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.