Már az Everesten is terjed a koronavírus, több pozitív eset van

Forrás: AFP/Phunjo Lama -
hegymászó Mount Everest koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Everest hegymászóinak legalább egyike megfertőződött az új típusú koronavírussal, miután egy év utá újra megnyitották a világ legmagasabb csúcsát. 

A pozitív teszteredmény mindössze néhány héttel azután keletkezett, hogy a világ legmagasabb csúcsát, a 8848 méter magas Everestet egy év zárlat után megnyitották a világ hegymászói előtt.
A fertőzés megállapítása után nyolc napra kórházi karanténba küldték a norvég Erlend Nesst, aki nem tudja biztosan, hol kaphatta el a fertőzést, de lehetségesnek tartja, hogy a Khumbu-völgy egy teaházában.

A BBC-nek nyilatkozva hozzátette, hogy "jobban is vigyázhatott volna magára", hordhatott volna egész nap maszkot és szorgalmasabban moshatott volna kezet.

"Kint az ösvényen nem sokan viselnek maszkot" - magyarázta a hegymászó, aki a hegyekben már nagyjából hat napja rosszul érezte magát, amikor április 15-én helikopterrel lehozták.
A főváros, Katmandu két kórházába is elvitték, és háromszor lett pozitív a koronavírustesztje. Azóta meggyógyult, 22-én már negatív volt a tesztje, most barátaival a városban tartózkodik.

A fotó illusztráció. Forrás: AFP/Phunjo Lama

Az NRK norvég köztévé értesülése szerint pozitív lett a koronavírustesztje egy serpának is a norvég hegymászó csapatában. Az egyik katmandui kórház orvosigazgatója azt mondta az AFP-nek, hogy az Everestről lehozott személyek közül többnek is pozitív volt a tesztje, részleteket azonban nem közölt.
Az egyik túraszervező ügynökség, az Asian Trekking vezetője elmondta, hogy az alaptáborban nyugtalanságot keltett a koronavírusos eset híre, és mindenki fokozott erőfeszítéseket tesz a fertőzés megelőzésére.

Az áprilisban kezdődött mászószezonban várhatóan külföldi csúcstámadók százai vágnak neki az emelkedőknek, ugyanis korábban a világjárvány miatt az Everestet egy évre lezárták.
Nepál turizmusból származó egyéb bevételei mellett évente 4 millió dollárt (1,2 milliárd forint) hoznak a világ legmagasabb csúcsára kiadott mászási engedélyek - írta a Kathmandu Post helyi lap.
A nepáli hatóságok az országba érkező turistáktól negatív teszteredményt kérnek, melyet az indulás előtt 72 órán belül kell készíteni.

Azok a turisták, akik olyan országból érkeznek, ahol a vírus új variánsai terjednek, szállodai karanténban töltenek tíz napot. Ha öt nap után negatív a teszteredményük, a fennmaradó öt napra házi karanténba mehetnek – írta az MTI.

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.