Koronavírus: nagyobb lehet a komplikációk kockázata a várandós nőknél és újszülöttjeiknél

Forrás: Shutterstock -
terhesség COVID-19 koronavírus várandósság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy brit kutatók által közzétett tanulmány arra világít rá, hogy az eddig ismertnél nagyobb a Covid-19 betegségből fakadó komplikációk kockázata a várandós nőknél és újszülöttjeiknél.

Az Oxfordi Egyetem tudósai arra az eredményre jutottak, hogy a koronavírussal megfertőződött újszülötteknél háromszorosára nő a súlyos szövődmények kialakulásának kockázata. A várandós nőknél pedig az olyan szövődmények kockázata nő meg, mint a koraszülés, a magas vérnyomás és a szervi elégtelenség -írja a Metropol a JAMA Pediatrics nevű folyóiratban publikált kutatási eredmények alapján.

A terhesség alatt megfertőződött anyukáknál több mint 50 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakult ki terhességi komplikáció azokhoz a nőkhöz képest, akik nem kapták el a koronavírust. A vizsgálatot több mint 2100 várandós nő bevonásával végezték el.

A tanulmány azt is kimutatta, hogy a császármetszéssel történő szülés a vírusfertőzés megnövekedett kockázatával járhat az újszülötteknél, a szoptatás viszont nem növelte az újszülöttek megbetegedésének kockázatát.

Forrás: Shutterstock

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.