Fáj a hátad? Így óvd a gerinced

Forrás: Shutterstock -
hátfájás gerinc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mióta az ember felegyenesedett, terheli a gerincét. Mozgásszegény életmódunk és helytelen testtartásaink komoly fájdalmakat okozhatnak. A jó hír az, hogy ha időben reagálsz tested jelzéseire, hamar búcsút inthetsz a kellemetlenségeknek.

Az első és legfontosabb, hogy mindig törekedj a helyes testtartásra. Ezek elsajátításához kérheted szakember segítségét, vagy megnézhetsz pár videót, de a lényeg mindig a megfelelő alátámasztás. Nem mindegy hogyan ülsz, hogyan hajolsz vagy emelsz.

Remek segédeszközöket lehet kapni/csináltatni, melyek nagyon jó szolgálatot tesznek, ne félj használni ezeket! Ha ülőmunkát végzel, válassz ergonomikus széket, vagy válts labdára, térdeplőszékre. Beszerezhetsz már olyan asztalt is, aminek állítható a magassága aszerint, hogy éppen állva vagy ülve kényelmesebb dolgoznod. A szakemberek szerint az a legjobb, ha gyakran váltasz testhelyzetet.

Talán nem is gondolnád, de előfordulhat, hogy a hátfájásodat valamilyen talp deformitás okozza. A legtöbb embernek nem megfelelő a "statikája", azaz különböző okoknál fogva, nem jól oszlik el a súly a lábfejünkön. Erre is van megoldás!

Talán nem is gondolnád, de előfordulhat, hogy a hátfájásodat valamilyen talp deformitás okozza Forrás: Shutterstock

Szinte bármelyik gyógyászati segédeszköz boltban elérhető már olyan speciális talpszkenner, ami lefotózza a talpadat és a felvétel alapján, tökéletesen személyre szabott talpbetétet készítenek neked, ami pont ott támaszt, ahol kell.

Ha már mindent tudsz a helyes testtartásról, az összes pénzedet elköltötted gerinckímélő segédcuccokra, de a hátad még mindig fáj, akkor nem úszod meg, az edzést! A lehető legtöbbet azzal tehetsz gerinced megóvása érdekében, ha rendszeresen sportolsz! A rendszeres azt jelenti, hogy minimum heti háromszor. Persze nem mindegy, hogy milyen edzéstípust választasz.

A gerincet nem túlzottan terhelő, de azt mégis jól átmozgató mozgásformák ajánlottak,

a hirtelen, erőteljes mozdulatokat, a túlzott előre- vagy hátrahajlásokat, csavarásokat viszont kerülni kell.

A féloldalas terhelés vagy a folyamatos merev testtartás szintén káros lehet. Akkor mi az, amit szabad, sőt jó hatással van a gerincedet tartó izmokra?

Úszás

A vízben tehermentes környezetben mozgathatjuk át gerincünket, így ez a lehető legkedvezőbb mozgásforma a szakemberek szerint. Amire azért figyelni kell, hogy a helytelenül kivitelezett mellúszás (vízből folyamatosan kiemelt fej) az izmok tartós feszülése miatt, túlterhelhetik a nyaki porckorongokat. Ha te is így úszol, inkább válaszd a hátúszást!

A vízben tehermentes környezetben mozgathatjuk át gerincünket, így ez a lehető legkedvezőbb mozgásforma Forrás: Shutterstock

Pilates

A módszer feltalálója Joseph Pilates, a gyakorlatokat eredetileg az I. Világháborúban megsérült katonák rehabilitációs programjának szánta, később aztán profi táncosok körében is népszerűvé vált ez a gyógyító tréning. A Pilates-torna lényegét a speciálisan felépített gyakorlat-sorozatok adják, melyek az egész izomzat egyenletes és harmonikus erősítését, illetve a tudatos mozgáskultúra kialakítását célozzák. Nagyon fontos, hogy profi instruktor segítségével sajátítsd el a technikát, mert a pontos kivitelezés a siker kulcsa.

Séta, túrázás, nordic walking

Gerincünk szempontjából kifejezetten hasznos mozgásformák, különösen egyenetlen talajon, erdőben vagy földúton végezve. Az ütemes, könnyed terhelés stimulálja a gerinc melletti izmokat, így azok fokozatosan erősödnek. A nordic walking mindezeken felül még a karokat is bevonja a munkába, így az egész testet átmozgatja. Egy kellemes kirándulás, akár családi program is lehet, így külön időt sem kell szánnod az edzésre.

Gerincünk szempontjából kifejezetten hasznos mozgásformák, különösen egyenetlen talajon, erdőben vagy földúton végezve Forrás: Shutterstock

Gyógytorna

A gyógytorna speciális gyakorlatokkal célzottan egy terület izmainak erősítésére, nyújtására összpontosít. Célja a mozgásszervi megbetegedések megelőzése, illetve gyógyítása. Léteznek olyan általános mozgássorok, amelyek mindenki számára hasznosak, de kérhetsz kifejezetten a te problémádra összeállított mozgásanyagot is.

Ha néhány hét alatt nem tapasztalsz javulást, mindenképp keress fel egy szakembert!

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.