Ezeket a rákkeltő ételeket iktasd ki az étrendedből

Forrás: Shutterstock -
magazin egészség élelmiszerek rákkeltő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Rengeteg olyan élelmiszer található meg a boltok polcain, amelyekről a legtöbb esetben nem is tudjuk, hogy milyen káros hatással vannak a szervezetre. Sőt, vannak ezek között olyan alapanyagok, amelyek kifejezett rákkeltő hatásúak. Most megmutatjuk, melyek azok, amelyeknek mindenképpen búcsút kell intenünk.

Pattogatott kukorica


A pattogatott kukorica az egyik legkedveltebb és legegyszerűbben elkészíthető nassolnivaló, amit csak néhány percre kell bedobnunk a mikróba és már fogyaszthatjuk is. Több kutatás is igazolja, hogy a popcorn zacskója belül be van vonva teflonnal, amelynek rögzítéséhez egy perfluoroktánsav (PFOA) nevű anyagot használnak. Ez a vegyi anyag felelős a meddőségért, továbbá növeli a húgyhólyag, a hasnyálmirigy, a máj és a hererák kockázatatát. A pattogatott kukoricán belül az egyik leginkább rákkeltő anyag a vaj ízt előállító kémiai anyag. A popcorn helyett érdemes más egészségesebb ropogtatnivaló után nézni.

A popcorn zacskójában perfluoroktánsav található, ami növeli számos ráktípus kockázatát Forrás: Shutterstock

Finomított lisztek

A fehér liszt előállításához egy úgynevezett „lisztkezelő" szert, klór-dioxidot használnak, ami egy rendkívül veszélyes, mérgező anyag. Továbbá a lisztnek nagyon magas a glikémiás indexe, ami miatt a liszttel készült ételek hirtelen megemelik a vércukorszintet, ami szintén segíti a rák terjedését.

Krumpli chips

A boltokban kapható olajos chipsek a magas só és transzzsír tartalmuk miatt erősen igénybe veszik a vesét és az érrendszert. Amellett, hogy súlygyarapodást idéznek elő, gyulladást okoznak a szervezetben, valamint az emésztés során keletkező nitrozamin serkenti a rákos sejtek kialakulását.

A boltokban kapható olajos chipsek a magas só és transzzsír tartalmuk miatt erősen igénybe veszik a vesét és az érrendszert Forrás: Shutterstock

Konzerv paradicsom

Egyszerű és praktikus megoldás konzerv paradicsomot használni főzések alkalmával, azonban egy laboratóriumi kutatás során kiderült, hogy különféle konzervtermékek, a konzerv paradicsom és a gyümölcsöt tartalmazó konzervek bioszfenol A-t tartalmaznak, amelyet műanyag tárgyak gyártásánál alkalmaznak, péládul CD-k vagy vizes palackok esetében, ez akár emlőrákot is okozhat. Továbbá fokozhatja a hormonegyensúly felbomlását, ez elhízást, a figyelemhiányt és a hiperaktivitást.

GMO

A genetikailag módosított termékeket minden esetben ajánlott elkerülni, ugyanis több vizsgálat is kimutatta már a GMO-s termékek és a daganatok közötti kapcsolatot.

Hidrogénezett olajok

A hidrogénezett olajok, másnéven transzzsírok, mesterséges termékek, amelyeknek olyan megváltozott kémiai szerkezetük van, amelynek köszönhetően nem avasodik be a termék, így sokáig felhasználható marad. Azonban ez a megváltozott kémiai szerkezet, az emberi szervezetre egyáltalán nincsen jó hatással. A transzszírok hozzájárulnak az immunrendszer gyulladásához, amely szívbetegséghez, cukorbetegséghez, stroke-hoz vezethet. Olaj vásárlásakor mindig érdemes elolvasni az adott termék címkéjét, hidrogénezett olaj helyett pedig használjunk olíva vagy repceolajat.

A hidrogénezett olajok transzszírok, melyek hozzájárulnak az immunrendszer gyulladásához Forrás: Shutterstock

Feldolgozott élelmiszerek

A különféle pácolt húsoknak rendkívül magas a nitrit és nitrát tartalmuk, ami nagy mennyiségben növeli a gyomor-és más rákok kialakulását. A feldolgozott élelmiszerek tele vannak fehér liszttel, cukorral, olajjal, rengeteg színezékkel, aromákkal, amelyek rossz hatással vannak az egész szervezetünkre. Az egészségünk megőrzése érdekében iktassuk ki ezeket az élelmiszereket az étrendünkből.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.