Ez segíthet a tüneteket leküzdésében a koronavíruson átesett betegnek

tünet egészség koronavírus mozgás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Brit kutatók megállapították, hogy jelentős javulást hozhat a koronavíruson átesett betegek állapotában egy egy hat hétig tartó rehabilitációs program, amelynek alapja a testmozgás.

Az angol Nemzeti Egészségkutató Intézet (NHR), a Leicesteri Egyetem, a Leicesteri Kórház és a Loughboroughi Egyetem kutatói a Chronic Respiratory Disease című tudományos folyóirat legutóbb megjelent számában meséltek a tanulmányukról, amelyben a rehabiltiációs programban résztvevő 30 ember állapotát vizsgálták, akik hat héten át hetente kétszer vettek részt rehabilitációs foglalkozásokon.

Ezeken a foglalkozásokon az egészségfelvilágosítási beszélgetések mellett különféle testmozgásokat végeztek, többek között aerobik, kar és láberősítő gyakorlatokat és gyaloglást.

A testmozgás segíthet a covidon átesett betegeknek, akiknek hosszan elhúzódó tüneteik maradtak (A kép illusztráció) Forrás: Shutterstock

A kutatók a program után jelentős változást tapasztaltak.

Az általuk összeállított terápiás program (FACIT) mérőszámai szerint a páciensek fáradékonysága 5 ponttal javult hat hét alatt. Javult a mértékadó klinikai képességi vizsgálatokkal mért általános jólétük és szellemi képességeik.

A rehabilitációs programban olyan emberek vettek részt, akiknek a mindennapos tevékenységükre hatással voltak a hosszan tartó Covid-19 fizikai és/vagy pszichológiai tünetei.

A résztvevők között egyenlő arányban volt nő és férfi, átlagéletkoruk 58 év volt. 87 százalékukat kezelték kórházban, átlag 10 napon át. 14 százalékukat kezelték intenzív osztályon lélegeztetőgépen. Négynek voltak korábban légzőszervi problémái - írta a szeretlekmagyarorszag.hu.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.