Komoly bajt hozhat a következő influenzaszezon

Forrás: Shutterstock -
betegség járvány influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elmúlt egy évben jóval kevesebben betegedtek meg influenzával, mivel a társas érintkezés drasztikusan lecsökkent. Ám ez később komoly problémát okozhat.

A koronavírus-járvány alatt nem kapott nagy hangsúlyt az influenza, mivel jóval kevesebb volt a megbetegedés. Az Egyesült Államokban idén 2000 esetszámot regisztráltak a korábbi átlagos 200 ezer helyett. Ennek pedig az az oka, hogy a Covid miatt drasztikusan csökkent a társas érintkezés száma, és a maszkviselés sem kedvezett az influenzának.

A fotó illusztráció. Forrás: Shutterstock


Azt gondolnánk, ez jó hír, csakhogy a szakértők figyelmeztetnek. Andy Pekosz mikrobiológus szerint ugyanis így a következő szezonban sokkal több influenzás beteg lesz, mivel kevesebben szereztek védettséget. A csecsemők és kisgyerekek számára a legveszélyesebb a betegség, hiszen ők még nem találkozhattak vele – adta hírül az NBC.

„Több gyermekhalálozás várható akár, és ezzel párhuzamosan az esetek száma is nőhet az egész közösségen belül. Ennek oka, hogy a lakosság általános immunitása jóval alacsonyabb lesz" – mondta Scott Hensley, a Pennsylvaniai Egyetem mikrobiológusa.

Az is elképzelhető, hogy a kevés esetszám miatt az influenza sok új törzse rejtve maradt. Ez pedig azért okozhat problémát, mivel a WHO minden év februárjában választja ki a leggyakoribb törzseket, amelyek alapján készül az új oltóanyag.

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.