Nemsokára érkezik a kombinált vakcina, ami a koronavírus és az influenza ellen is véd

Forrás: Shutterstock -
kombinált vakcina egészség koronavírus influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az amerikai Novavax cég május 10-én bejelentette, hogy kombinált, az influenza és az új típusú koronavírus ellen egyaránt védelmet nyújtó vakcinát fejlesztett ki, amely állatkísérletekben már bizonyított.

Az állatkísérletek során jól teljesített a vakcina, masszív antitesttermelést indított be az influenza A és B vírusa, valamint a Sars-CoV-2 ellen is.

Ami még ennél is fontosabb, hogy az oltás hatékonyan védte meg a koronavírus-fertőzés ellen a kísérleti állatokat. Az embereken való tesztelést a gyártó még erre ez évre ígéri.

Kombinált vakcinát fejlesztettek ki, ami hatásos a koronavírus és az influenza ellen is (A kép illusztráció) Forrás: Shutterstock

A koronavírus-járvány ideje alatt ugyan a megszokotthoz képest jóval alacsonyabb volt az influenzafertőzöttség, azonban a betegség így is fennáll, tehát ez a kombinált vakcina lehetőséget adhat a két vírus elleni együttes védekezésre. A két betegség hasonló tünetekkel jár, és az adatok szerint többen is voltak, akik a koronavírust és az influenzát is egyidőben kapták el - írja a Biorxiv.

A Novavax koronavírus elleni védőoltása jelenleg az EU gyógyszerhatóságának engedélyezésére vár. Szintén az EMA engedélyére vár a német Curevac és a kínai Sinovac védőoltása, illetve a nálunk már alkalmazott, orosz Szputnyik V.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.