Súlyos állapotban lévő betegeknek játszottak le üzeneteket a hozzátartozóktól egy pesti kórházban. Egy anyának például a négyéves kislánya üzent, mire szaporább lett a légzése, és a szívverése.

KAPOCS névvel indított programot a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet, amelynek célja, hogy súlyos állapotban lévő – többnyire koronavírusos - betegekhez juttassanak el üzeneteket a hozzátartozóktól. Előfordul, hogy a program megalkotói olvassák fel ezeket, de gyakran lejátsszák az üzeneteket. Jó esély van rá ugyanis, hogy a betegek ezeket hallják, és kedvező hatással lehet a gyógyulásukra.

„Én eddig két alkalommal játszottam le hangüzenetet, mindkétszer lélegeztetőgépen lévő betegnek, és szinte biztos vagyok benne, hogy érzékelték. A gépeken lehetett látni, hogy szaporább lett a szívverés és gyorsabb a légvétel. Nagyon nehéz pillanatok ezek. Lehet, hogy ez az az utolsó üzenet, amit a betegek magukkal visznek a mennyországba" – mesélte Gui Angéla, a program egyik önkéntese.

Egy édesanyának például kislánya üzenetét játszották le, aki úgy tűnik, erre reagált is.
„Olyan egyszerű üzenetekről van szó, amikor egy gyermek azt kéri a születésnapjára, hogy az édesanyja vele tölthesse, vagy amikor összegyűlnek a szomszédok és megnyugtatják a beteget, hogy minden nap megetetik a szeretett kutyát. Ám ezek mind-mind olyat erőt adnak a szervezetnek, ami segítheti a gyógyulást. Abban bízunk, lesz olyan betegünk, aki lekerülve a lélegeztetőgépről megerősíti majd, hogy hallotta ezeket az üzeneteket" – mesélte a Borsnak Angéla.

A fotó illusztráció.Forrás: Shutterstock

Dr. Bense Tamás elárulta, gyakori, hogy az ilyen betegek a gyógyulás után arról számolnak be, hogy érzékelték azt, ami a körülöttük zajlik.

„Előfordul, hogy egy beteg az altatás után, az ébredési periódusban arról számol be, hogy minden körülötte zajló beszélgetést hallott. Hogy milyen szinten szabadulnak fel az agykéreg bizonyos területei, az minden embernél más. Egyértelműen megtörténhet, hogy egy anya valóban a gyermeke hangjára reagál"

Nem rég szörnyű tragédia történt egy családdal, Haraszti Irén nem sokkal a szülést követően hunyt el koronavírus-fertőzésben. Az apa még lejátszotta neki kisfia sírását, mire az asszony arcán egy könnycsepp jelent meg. Ez kétszer is megtörtént.

Tünetkereső
Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!