A vártnál több szívizomgyulladás alakult ki az mRNS-oltások után: náluk jelentkezik

Forrás: Shutterstock -
mRNS Moderna Pfizer szívizomgyulladás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az oltások biztonságosságát megfigyelő két amerikai rendszer előzetes adatai azt jelzik, hogy a vártnál magasabb a szívizomgyulladásos esetek száma a fiatal férfiak körében az mRNS-oltások második adagjának beadása után - jelentette be csütörtökön az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC).

Shimabukuro közölte, hogy az oltásbiztonságossági adatbázis - egy másik megfigyelő rendszer -

a szívizomgyulladás megnövekedett előfordulását mutatta a 16-39 évesek körében a második adag oltás után szemben az első oltás felvétele után megfigyelt aránnyal.


A kevés adat azt mutatja, hogy a betegek többsége - mintegy 81 százalék - teljesen felépült a tüneteiből - tette hozzá.
A Pfizer és a Moderna egyelőre nem kommentálta a jelentést.

Az izraeli egészségügyi tárca a közelmúltban közölte, hogy összefüggést talált az oltás és kicsiny számú myocarditis eset között főként fiatal férfiak körében, akiket a Pfizer koronavírus elleni vakcinájával oltottak be.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

A CDC közölte, hogy tanácsadó testülete az oltási gyakorlatról jövő héten fogja értékelni a bizonyítékokat és megállapítani a szívizomgyulladás kockázatát a Covid-19 elleni mRNS-oltások után.
A szívizomgyulladás (myocarditis) kialakulását vírusfertőzés, baktériumok, toxinok okozhatják, tünetei a szúró mellkasi fájdalom, légzési nehézség, szívritmuszavar. Mivel a szív nem megfelelően működik, akár maradandó szívkárosodásokat, szívinfarktust vagy stroke-ot is okozhat - írja az MTI.

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.