Fontos információ érkezett a 12 év felettiek Covid-oltásáról - ezt mondták az orvosok

Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement -
védőoltás információ covid-oltás koronavírus koronavírus elleni vakcina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem véletlenül időzítette a nyári szünet első napjára a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Egyesülete a közleményt a 12 év felettiek Covid-oltásáról.

Ahogy azt mi is megírtuk,a Házi Gyermekorvosok Egyesülete (HGYE) támogatja a 12 év feletti korosztály COVID-19 elleni védőoltását. A gyermekek körében gyakran enyhe formában zajló fertőzés ellenére érintettségük nem elhanyagolható a közvetlen vírushatás és a járvány járulékos következményei miatt.

Ismeretes, hogy a kamaszok szociális kapcsolataik révén óriási szerepet játszanak a vírus tünetmentes átadásában, ami kedvezőleg hat az újabb mutációk kialakulásának. A nyájimmunitás nem érhető el a fiatalok védoltása nélkül, ezért hatékony és biztonságos védőoltás jelenlétében súlyos szakmai hiba a gyermekek természetes immunitására építeni.

Javasolják a 12-18 év közötti korosztály oltását, különös tekintettel:

  • a COVID-fertőzés szempontjából rizikócsoportokba tartozókra
  • akik külföldi utazáson, nemzetközi tömegrendezvényeken vesznek részt
  • hozzátartozójuk külföldön dolgozik
  • rizikócsoportba tartozó hozzátartozóval élnek együtt
  • nem estek át COVID-19 fertőzésen.

A mRNS oltás hatékonysága kiváló a fiatal korosztályban, a variánsok ellen is véd és a járvány őszi fellángolásának rizikója lényegesen meghaladja az oltás esetlegesen előforduló kockázatait. A nyári szünidő időszaka ideális az oltások tervezhető kivitelezéséhez mind a rendelőkben, mind az oltópontokon.

Alexandrának, egy román lánynak az apja, Mihai fogja a kezét, miközben megkapja az új koronavírus elleni oltásának első adagját Valeriu Gheorghita katonaorvostól, az oltási kampány koordinátorától a gyermekek oltóközpontjában, a bukaresti Gyermekek Világa Parkban. Romániában június 2-án kezdődött meg a 12 évesnél nagyobb gyermekek oltása a koronavírus ellen. Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.