Így lehetünk védettek évekre a koronavírussal szemben

Forrás: Phanie via AFP/VOISIN/PHANIE/Voisin -
oltás koronavírus védettség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy tanulmány szerint, aki elkapta a koronavírus-fertőzést, majd felvette a vakcinát is, az akár évekre védett lehet a betegséggel szemben.

Jó hírt közölt a Nature tudományos folyóirat, egy friss tanulmány szerint ugyanis azok, akik átestek a Covid-19 fertőzésen majd beoltották magukat, minimum 12 hónapra védettek lehetnek. De sok szakértő szerint évekre vagy akár egy életre termelhet elegendő antitestet a szervezetünk. A sejtek ugyanis emlékeznek a vírusra, az oltás pedig segíti a szervezet munkáját. Tizenkét hónap után a testünk „emlékezőképessége" csökken, a vakcinával ez viszont orvosolható.

A fotó illusztráció. Forrás: Phanie via AFP/VOISIN/PHANIE/Voisin

„Mikor a vírus megfertőz bennünket, a vírus minden egyes fehérjéje, sőt minden egyes fehérjeszakaszok ellen külön specifikus ellenanyagot, és az ezt felismerő T-sejteket gyárt. A tüskefehérje egy kis szakaszát ismeri fel. A memória sejtek fertőzésre ráoltás során azokat a memóriasejteket sokszorozza meg, ami a tüskefehérjét ismeri fel" – mondta Prof. Tóth Sándor virológus.

A tanulmány szerint akik átestek a fertőzésen és megkapták az oltást, azok a mutánsokkal szemben is ellenállóak lesznek.

„Ha az elölt vírust tartalmazó vakcinával történik a ráoltás, mint például a Sinopharm vagy az indiai Covaxin, akkor két típusú oltás felvételével az új, még nem ismert mutánsok ellen is védettek lehetünk. Az új indiai variáns kórházi kezelést igénylő, súlyos kórlefolyása ellen a hazánkban jelenleg alkalmazott oltások mindegyike véd" – mondta a Borsnak a szakértő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.