A koronavírus csak a kezdet? Új egészségügyi problémák jelentkeznek a koronavíruson átesetteknél

tünetek egészségügyi problémák koronavírus fertőzöttek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus-fertőzésen átesettek csaknem negyedénél jelentkeztek új egészségi problémák egy nagyszabású amerikai vizsgálat szerint, amelyben mintegy kétmillió olyan ember egészségbiztosítási adatait elemezték, akik az elmúlt évben elkapták a betegséget.

Az eddigi legnagyobb ilyen kutatás eredményei szerint a fertőzést követően egy vagy több hónappal az emberek csaknem negyede fordult orvoshoz valamilyen új egészségi probléma miatt - írta a The New York Times című lap.

A tünetek és a tüneteket felmutatók személye is széles skálát ölelt fel. Az egészségi problémák minden korban felmerültek, gyerekeknél is.

A leggyakoribb tünetek a fájdalom, a légzési nehézségek, a magas koleszterinszint, a rossz közérzet és fáradtság, valamint a magas vérnyomás voltak. Egyeseknél azonban jelentkeztek a bélrendszert érintő problémák, migrén, bőrproblémák, szívrendellenességek, alvási nehézségek, valamint a mentális egészséget érintő tünetek, például szorongás vagy depresszió is.

A fertőzöttség utáni egészségi problémák azokat sem kímélték, akik nem voltak súlyos betegek. Míg a kórházba került páciensek mintegy fele tapasztalt később problémákat, ugyanígy az enyhe tüneteket mutatók 27 százalékánál, a tünetmenteseknek pedig 19 százalékánál jelentkeztek új egészségi problémák.

Miután a tünetmentes betegeknek is lehetnek poszt-Covid tüneteik, elképzelhető, hogy bizonyos egészségi problémák valójában a koronavírus-fertőzés utóhatásai - véli Robin Gelburd, a kutatást végző FAIR Health nonprofit szervezet igazgatója.

A betegségen átesettek negyedénél jelentkeztek új egészségi problémák egy hónap után (A kép illusztráció) Forrás: https://www.tudokozpont.hu/hirek/koronavirus-fertozes-utan-ilyen-tunetek-eseten-javasolt-a-kivizsgalas

A jelentés szerint több mint 454 ezer ember fordult orvoshoz a fertőzést követően legalább 30 nappal. "A kutatás rávilágít arra, hogy a koronavírus-fertőzés utáni hosszútávú tünetek szinte minden szervrendszert érinthetnek" - mondta Ziyad Al-Aly, a St. Louise-i veteránegészségügyi rendszer kutatási és fejlesztési osztályának vezetője. "Néhány ilyen tünet krónikus állapotot jelent, amely egy életen át tart és örökké nyomot hagy az egyének és családok életében" - tette hozzá.

Al-Aly áprilisban mutatott be egy nagy tanulmányt a Covid-19 elhúzódó tüneteiről. A legutolsó jelentés szerint a leggyakoribb probléma a fájdalom volt, elsősorban ideggyulladáshoz vagy idegekhez és izmokhoz köthető fájdalomérzet. Ezek a poszt-Covid tüneteket mutatók több mint egyötödénél jelentkeztek. Légzési nehézségeket a páciensek 3,5 százaléka tapasztalt.

A páciensek mintegy 3 százaléka olyan tünetekkel fordult orvoshoz, amelyek a rossz közérzet és fáradtság diagnosztikai kód alá tartoztak. Ez a kiterjedt kategória magába foglal olyan problémákat, mint az úgynevezett agyköd (brain fog) vagy a kimerültség, amelyek fizikai vagy mentális megerőltetés után rosszabbodhatnak

- írja a The Times.

Az adatbázis csak olyan emberek adatait tartalmazza, akik magánegészségügyi biztosítással rendelkeznek. A kutatás nem hasonlítja össze a Covid-19-en átesett emberek adatait olyanokéval, akik nem fertőződtek meg, így nem vizsgálja, hogy ezek a tünetek gyakoribbak voltak-e a populáció átlagához képest. A kutatásban nem vették figyelembe súlyos vagy krónikus előzetes betegséggel élő - rákban, vese- vagy májbetegségben szenvedő vagy HIV-fertőzött - személyek adatait.

Forrás: MTI

Ez is érdekelhet: Ebben az országban még mindig tombol a járvány: rekordot döntött a halottak és a fertőzöttek száma

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.