Ilyen betegségeket okozhat, ha hétvégén többet lustálkodunk: ajánlatos vigyázni

Forrás: Shutterstock -
keringés kutatás egészség alvás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Friss kutatások szerint, ha a szabadnapjainkon rendszeresen pár órával többet alszunk, mint amikor dolgozni járunk, az növelheti a keringési betegségek kialakulásának rizikóját.

Szociális jetlagnek nevezzük a szabad- és munkanapok alvási időszakának eltérését. Amikor dolgozni járunk, sokszor egészen más ritmus szerint fekszünk és ébredünk, és kevesebbet alszunk, míg a szabadnapokon természetes, hogy megengedjük magunknak, hogy később keljünk fel.

Ám ha rendszeresen több órás eltérés van a két alvási ritmus között, annak káros hatásai is lehetnek hossztávon, ugyanis ez kihat a szívműködés idegi szabályozására is. Ez gyakorlatilag olyan, mintha hétvégén 2-3 időzónát átlépő utazást tennénk – mondta dr. Káldi Krisztina az Élettani Intézet egyetemi docense.

Ez most különösen jellemző, hiszen nyáron a leghosszabbak a nappalok. Az hogy még fél tízkor is világos van, becsapja a belső óránkat, így később álmosodunk el, reggel viszont korán kell kelnünk, ha munkába megyünk, így még inkább csökken az alvásidő. Ez fáradtsághoz vezethet, ezért hétvégén igyekszünk bepótolni.

A fotó illusztráció. Forrás: Shutterstock


A Semmelweis Egyetem kutatói elsőként mutatták ki a szociális jetlag és a szívműködés idegi szabályozása közötti összefüggést. Rámutattak , hogy minél inkább a szociális elvárások szerint fekszünk és kelünk, nem pedig ahogy a saját bioritmusunk megkívánja, annál rosszabb az alvásminőség, ez pedig annál több problémát okozhat a szívműködésnél.

„A szociális jetlag mértéke csökkenthető lenne egyebek mellett például rugalmas munkaidővel, de az egyének is tehetnek azért, hogy kevésbé érintse őket: a késői típusúaknak javasolt reggelenként minél többet természetes fényben tartózkodniuk; emellett ma már jól ismert az a tanács, miszerint esténként célszerű csökkenteni az intenzív kék fény expozíciót, hasznos a mobiltelefon, illetve a monitor képernyőjének fényét kék-fény szűrő programmal változtatni" – mondta Sűdy Ágnes PhD-hallgató, a tanulmány első szerzője.

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.