305 napig volt koronavírus-fertőzött egy férfi: többször állt a halál küszöbén

Forrás: Shutterstock -
COVID-19 koronavírus-fertőzés koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy 72 éves brit férfi több mint tíz hónapig, mindeddig a leghosszabb ideig volt koronavírus-fertőzött.

A The Guardian cikkében nyugdíjas autóvezető-oktatóként bemutatott bristoli Dave Smith esetében 305 napig folyamatosan fennállt a fertőzöttség. A súlyos betegségen átesett férfi életben maradt, és koronavírus-tesztjei már negatívak.

Mint a brit lapnak elmondta: többször állt a halál küszöbén, családjától is elbúcsúzott már, a felesége ötször kezdte el megszervezni a temetését.

Smith "az orvosi szakirodalomban mindeddig a leghosszabbnak bizonyult" esetét júliusban mutatják be a Klinikai Mikrobiológia és Fertőző Betegségek Európai Kongresszusán (ECCMID).
Smith 2020 májusában került kórházba köhögéssel és lázzal. A PCR-tesz megerősítette, hogy koronavírus-fertőzött. Nyolc nap után elbocsátották a kórházból, de augusztusban, szeptemberben, októberben és decemberben ismét kórházi ellátásra szorult "jelentős légszomj, és állapotának lázzal járó akut romlása" miatt.

Egy férfi 305 napig volt koronavírus-fertőzött Forrás: Shutterstock

2020 decemberében remdesivirterápiával kezelték, de azt 17 nap után felfüggesztették, mert hatástalan volt. Később monoklonális antitestekkel, casirivimabbal és imdevimabbal kezelték. A Bristoli Egyetem beszámolója szerint a férfit végül sikeresen gyógyították laboratóriumban előállított antitestekkel. Állapota gyorsan javult, és a vírust 45 nappal a kombinált kezelést követően már nem mutatta ki nála a PCR-teszt.

A Regeneron gyógyszergyártó cég által készített antitest-kombináció azóta igazoltan mentette meg a klinikai vizsgálatba bevont súlyos állapotú Covid-19-páciensek életét, de a kezelés alkalmazásának bevezetése Nagy-Britanniában még nem kapta meg az engedélyt.

A férfi esete a koronavírus-fertőzés potenciális krónikusságát demonstrálja immunhiányos pácienseknél - hangsúlyozták az esettel foglalkozó szakértők a kongresszusra készült összefoglalójukban.

Smithnél az első koronavírustesztje előtt hat héttel jelentkeztek az első tünetek, így az orvosok azt gyanítják, hogy a fertőzöttség valójában hosszabb ideig, csaknem egy évig tartott nála.

A férfinak, kórtörténete szerint hiperszenzitív pneumonitisza, túlérzékenység okozta tüdőgyulladása volt, aminek következtében a tüdőszöveteiben gyulladás alakult ki és krónikus limfocitás leukémia - egy rákbetegség - alakult ki nála évek alatt, fokozatosan.

Az esettanulmány megállapításai arra utalnak, hogy az immunhiányos páciensek érzékenyek a krónikus Sars-CoV-2-fertőzésre.

A szakértők szerint sürgősen szükség van olyan kezelések kipróbálására és az azokhoz való hozzáférés javítására, amelyek hatásosan gyógyíthatják meg a hosszú ideig fertőzött pácienseket.

Ez is érdekelhet: Már támad az indiai tripla mutáns – Kiderült, mekkora veszélyt jelent

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Forrás: MTI

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.