Kemenesi Gábor (virológus) delta variáns negyedik hullám koronavírus arcmaszk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kemenesi Gábor virológus a Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet a delta variáns veszélyeire.

Kemenesi Gábor virológus a közösségi oldalán foglalta össze, mit tud az orvostudomány jelen pillanatban a delta variánsról.

Szakértők szerint beláthatatlan, hogy a vírus terjedése hogyan alakul a jövőben Forrás: 123rf.com

"(...) egyelőre annyit tudni, hogy a Delta variánssal fertőzöttek esetében több mint ezerszeres vírusmennyiség halmozódott fel a légutakban, és ezzel együtt a megfertőződést követő lappangási idő is csökkent az eredeti, járvány elején ismert változathoz képest. Tehát a fertőzés pillanatától számítva hamarabb és több vírust ürítenek a fertőzöttek. Ez egyszerűen fogalmazva 'messzebbre juttathatja' a fertőzési láncolatokat, tudományosan fogalmazva pedig a szuperterjesztési eseményeknek kedvez és a sokat emlegetett nyájimmunitási küszöböt is emeli" - írja Kemenesi Gábor.

Az, hogy a betegség súlyosabb-e vagy sem, s hogy az új variánssal történő fertőzés rosszabb kimenetellel fenyeget-e, még nem tisztázott. Kemenesi Gábor is felhívja a figyelmet a védőoltások fontosságára, amelyek a Delta variáns esetében is rendkívüli mértékben növelik az esélyeinket, magas szintű védelmet nyújtva a súlyos megbetegedés kialakulása ellen.

"A maszkok helyes használatáról és szükségességéről is frissítsük fel a tudásunkat, mert a következő hullám során ennek is fontos szerep jut majd a védelemmel nem rendelkezők megvédésében és a járvány féken tartásában. A maszk helyes és megfelelő szintű használata a jobban terjedő variánsok ellen is fontos, sőt fontosabb, mint valaha" - teszi hozzá Kemenesi.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.