Újabb ajánlás a Pfizer-vakcinák beadásával kapcsolatban: így véd a leghatékonyabban

Pfizer-vakcina oltás Pfizer/BioNtech-vakcina koronavírus Pfizer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy új vizsgálat szerint a Pfizer-vakcinák beadása közötti optimális időintervallum nem 3, hanem 6-14 hét. Az ajánlásból az is kiderül, pontosan hány hét eltéréssel a optimális beadni az első, illetve a második dózist.

A Pfizer-vakcinával kapcsolatos ajánlást Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő tette közzé a Facebook-csoportjában. A szakember egy PITCH Study névre hallgató vizsgálatra hivatkozott, amelyben 503 egészségügyi dolgozót figyeltek meg. A vizsgálatból kiderül, hogy az első oltást követően jelentősen csökken a vírussemlegesítő ellenanyagok szintje, de a vírus tüskefehérjére adott T-sejtes immunválasz tartósan fennmarad. Ez idő alatt robusztus védelem alakul ki az alfa variáns ellen.

A második adag beadása után a hagyományos 3-4 heteshez képest magasabb vírussemlegesítő ellenanyagszint alakult ki akkor, ha a második dózist az első után 6-14 hét múlva adták be. Ezt az IL2-t termelő CD4+T-sejtek gyarapodása kísérte.

A két oltás közötti optimális időköznek a 8 hét tűnik, hiszen még a delta vírusvariáns ellen is magasabb semlegesítő ellenanyagszintet figyeltek meg a hosszabb várakozási idő esetén.

Hazánkban június 17-ig bezárólag a Pfizer/BioNTech vakcináját 35 nap különbséggel adták be, június 18-tól viszont a két adag között már csak 21 nap telt el.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.