Kalóriaszegény és kevésbé hártyás, mint a csirkemell: 3 érdekesség a pulykahúsról

Forrás: Shutterstock -
pulyka recept kalóriaszegény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az egészséges életmód hazánkban is egyre inkább teret hódít. Már nem mindegy, hogy mit eszünk és mivel az időnk is egyre kevesebb, az olyan fogásokat részesítjük előnyben, melyek gyorsan elkészülnek.

A pulykahús a háziasszonyok egyik kedvenc alapanyaga, mivel könnyen és sokféleképpen elkészíthető, ráadásul főzve és sütve is nagyon finom és egészséges.Nagyon gyorsan átsül, kevésbé hártyás, mint a csirkemell, valamint kalória- és zsírszegény, mégis tápláló. Diétába is könnyen beilleszthető.

3 ok, amiért érdemes pulykahúst tálalnunk vacsorára:

1. A pulykahús foszfortartalma ugyanolyan magas, mint a halaknak

140 gramm sült pulyka adagja körülbelül 300 mg foszfort tartalmaz, ami több mint 40% -a az ajánlott napi bevitelnek. A fehér hús kicsit több foszfort tartalmaz, mint a vörös hús, de mindkettő kiváló foszforforrás. Miért fontos ez? A foszfor az egyik legnagyobb mennyiségben előforduló ásványi anyag a szervezetben, a csontok fő ásványi alkotóeleme. Ha megfelelő mennyiségű pulykahúst fogyasztunk, az erősíti az idegrendszerünket és megerősíti a csontjainkat, sőt, még a fogínyt is segít egészségesen tartani.

A pulykahús kiváló foszfor forrás Forrás: Shutterstock

2. A pulykának hipoallergén a húsa, ezáltal bébiételekbe is kiváló lehet

Ha ételallergiától szenvedünk vagy olyasvalakinek főzünk, akinek ételallergiája van, akkor a pulykahús kiváló választás, mivel ez tartalmazza a legkevesebb allergént. Nem csoda, hogy a legtöbb húsos bébiétel is pulykahúsból készül. Azonban a rossz tartási vagy táplálási körülmények árthatnak a hús minőségének, ezért mindenképpen érdemes olyan forrásból beszerezni, amely ellenőrizhetően jó minőséget kínál.

3. A pulykának vörös és fehér húsa is van

A pulykának vannak világosabb, fehér részei és olyan húsdarabjai is, melyek sötétebbek, vörösebbek. A két hús árnyalatbeli különbségét az adja, hogy az állat testének mely területén található. A vörös hús azokon a területeken van, ahol az izomnak hosszú ideig kell kitartóan dolgoznia, ilyen például a pulyka combja. A fehér hús pedig azokat az izmokat jelöli, melyek rövid ideig tartó, gyors mozdulatokat végeznek, mint például a mell vagy a szárnyak. S bár sokan azt gondolják, hogy a vörös hús kevésbé egészséges, mivel magasabb a zsír és alacsonyabb a fehérjetartalma, valójában a vörös hús nemcsak oxigénben, hanem tápanyagokban is gazdagabb. Ha igazán kiegyensúlyozottan szeretnénk táplálkozni, legjobb, ha vörös és fehér hús egyaránt kerül az asztalunkra.

A pulykának vannak világosabb, fehér részei és olyan húsdarabjai is, melyek sötétebbek, vörösebbek Forrás: Shutterstock

Tekert pulyka

Hozzávalók:

50 dkg pulykamell

1/2 bögre szójaszósz

1 lime

3 gerezd fokhagyma

1 evőkanál reszelt gyömbér

2 evőkanál méz

Töltelék:

1 db sárga és 1 db piros kápia paprika

1 db sárgarépa

1 db vöröshagyma

gomba

Mindenekelőtt a pulykamellet bepácoljuk fél bögre szójaszósszal, egy lime levével, három gerezd aprított fokhagymával, egy evőkanál reszelt gyömbérrel, valamint 2 evőkanál mézzel. A bátrabbak még chilit is tehetnek hozzá. Ezután lefedve hagyjuk, hadd pihenjen. Amíg a pulyka pihenőn van, addig előkészítjük azokat a zöldségeket, amiket majd bele fogunk tölteni. Ha már eleget pácolódott a pulykamell, akkor kisebb csíkokra vágjuk és az előkészített zöldségcsíkokat a közepére tesszük. Kétféle kápia paprikát, sárgarépát, gombát és hagymát tekerünk a pulykába és megtűzzük két fogpiszkálóval. Közben visszaredukáljuk a páclevet, amíg a serpenyőben szépen átsütjük a tekercseket. Az átsült tekercseket megkenjük a pácból készült szósszal, valamint szórunk rá egy kis hagymát is.

TIPP: ha a fogpiszkálókat, amivel a húst majd megtűzzük, előre beáztatjuk, akkor nem fognak megégni.

A PulykaTrendet a Gallicoop támogatta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.