Ritka fertőzés terjed az Egyesült Államokban: egy kislány agykárosodást kapott tőle

Forrás: Shutterstock -
Egyesült Államok melioidózis fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy, a trópusi országokban előforduló baktérium fertőzött meg négy embert az Egyesült Államokban. A betegek közül kettő meghalt, kettő pedig hosszú kórházi kezelésre szorult. A megbetegedések okára még nem derült fény, ugyanis a négy érintett közül egy sem járt közvetlenül előtte trópusi országban. 

A Burkholderia pseudomallei baktériummal korábban megfertőződöttek a betegség előtt mindig trópusi országból tértek haza. A baktérium okozta betegséget, a melioidózist egyébként Amerikában évente nagyjából egy tucatszor diagnosztizálják.

A Live Science arról számol be, hogy a vizsgálatok során kiderült, mind a négy személy esetében nagyon hasonló baktériumtörzs okozta a fertőzést, így arra a következtetésre jutottak, hogy ugyanabból a forrásból kaphatták el, ami a legnagyobb valószínűséggel élelmiszer vagy tisztítószer lehet.

A melioidózis nagyon változatos tünetekkel jár, köhögéssel, nehézlégzéssel, gyengeséggel, fáradtsággal, hányingerrel, hányással, lázzal és kiütésekkel.

Illusztráció. Forrás: Shutterstock

A négy beteg között volt egy négyéves kislány, aki maradandó agykárosodást szenvedett.

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.