A Pfizer és a Moderna vakcináját mellékhatások miatt kezdték el vizsgálni. A gyanú szerint a két vakcina ritka, de rémisztő tüneteket okozhat.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Pfizer és a Moderna vakcináját mellékhatások miatt kezdte el vizsgálni. A Reuters értesítése szerint a szerdán tett bejelentésében az EMA nem részletezte, hány feljegyzett eset miatt indítottak vizsgálatot, csupán azt jelentették, hogy adatszolgáltatásra kéri a két céget. A oltóanyagok használati útmutatójának változtatására egyelőre nem kényszerítették őket.

A gyanú szerint a két vakcina ritka, de rémísztő mellékhatásokat idézhet elő. Az egyik egy bőrallergia, az erythema multiforme, a másik a vesék mirigyállományában lévő hajszálérgomolyagok gyulladása. Utóbbi deréktáji fájdalommal és vérvizeléssel járó glomerulonephritis. A harmadik pedig a nefrózis-szindróma, vagyis veseeredetű tünetegyüttes.

Az oltások előnyei meghaladják a lehetséges kockázatokat.Forrás: MTI/Rosta Tibor

Az Európai Gazdasági Térség országaiban Pfizer vakcinából eddig 330 millió dózist, a Modernából július végéig több mint 43,5 millió adagot adtak be.

Az EMA júliusban már utalt az mRNS-vakcinák kiváltotta esetleges szívizomgyulladás lehetőségére. Azonban kihangsúlyozta, hogy az oltás előnyei messze meghaladják a lehetséges kockázatokat.

Ez is érdekelhet: A koronavírus-fertőzöttek 90 százalékánál a delta variánst azonosították az egyik szomszédos országban.

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!