Aggasztó: A vesét és a bőrt is támadhatja a Pfizer és a Moderna

bőr vese oltás Moderna káros koronavírus Pfizer ártalmas
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Pfizer és a Moderna vakcináját mellékhatások miatt kezdték el vizsgálni. A gyanú szerint a két vakcina ritka, de rémisztő tüneteket okozhat.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Pfizer és a Moderna vakcináját mellékhatások miatt kezdte el vizsgálni. A Reuters értesítése szerint a szerdán tett bejelentésében az EMA nem részletezte, hány feljegyzett eset miatt indítottak vizsgálatot, csupán azt jelentették, hogy adatszolgáltatásra kéri a két céget. A oltóanyagok használati útmutatójának változtatására egyelőre nem kényszerítették őket.

A gyanú szerint a két vakcina ritka, de rémísztő mellékhatásokat idézhet elő. Az egyik egy bőrallergia, az erythema multiforme, a másik a vesék mirigyállományában lévő hajszálérgomolyagok gyulladása. Utóbbi deréktáji fájdalommal és vérvizeléssel járó glomerulonephritis. A harmadik pedig a nefrózis-szindróma, vagyis veseeredetű tünetegyüttes.

Az oltások előnyei meghaladják a lehetséges kockázatokat. Forrás: MTI/Rosta Tibor

Az Európai Gazdasági Térség országaiban Pfizer vakcinából eddig 330 millió dózist, a Modernából július végéig több mint 43,5 millió adagot adtak be.

Az EMA júliusban már utalt az mRNS-vakcinák kiváltotta esetleges szívizomgyulladás lehetőségére. Azonban kihangsúlyozta, hogy az oltás előnyei messze meghaladják a lehetséges kockázatokat.

Ez is érdekelhet: A koronavírus-fertőzöttek 90 százalékánál a delta variánst azonosították az egyik szomszédos országban.

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.