Így segíts a párodnak, ha depresszióban szenved!

Forrás: Shutterstock -
depresszió remotiv2021 gyógynövény búskomorság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legjobb párkapcsolatot is kihívások elé állítja, amikor az egyik fél hirtelen visszahúzódóvá, búskomorrá, motiválatlanná válik, semmihez nincs kedve, esetleg testi panaszok is gyötrik. Nagy segítség lehet ilyenkor egy támogató társ, aki megértéssel, szeretettel közelít a párja problémájához. Enyhe depresszió esetén akár elegendőek lehetnek kisebb életmódbeli változtatások is, hogy partnerünk ismét visszanyerje régi életkedvét. Nézzük, mit tehetünk, ha a párunk hangulatzavarral küzd!

Ha valaki még nem szenvedett – még átmenetileg sem – depresszióban, akkor gyakran úgy véli, elég, ha az ember „nem hagyja el magát" és tudatosan tesz azért, hogy jobb kedve legyen. A kezdődő depresszió azonban nem mindig ilyen egyszerű, ezért semmiképpen sem célravezető, ha legyintünk egyet, mondván: „szedd össze magad, és jobban leszel". Ha nem ismerjük fel időben a bajt, a búskomorság állandósulhat, és az embert már a korábban kedvelt tevékenységei, hobbijai sem érdeklik többé. Testi panaszok is kialakulhatnak, úgy mint alvászavarok, valamint rendszeresen visszatérő hát-, nyak- és fejfájás, ám a depresszió ezeken túl is járhat további tünetekkel. Ám ha időben lépünk, akkor sok esetben akár elkerülhető lehet az orvosi kezelés. Nézzük tehát, hogy segíthetünk a párunkon, ha úgy látjuk, kezdenek rajta eluralkodni a depresszió tünetei!

Semmiképp se bagatellizáljuk el a problémáját!

A legrosszabb, amit tehetünk, ha nógatjuk, hogy kezdjen már magával valamit, és azzal sem segítünk, ha azt dörgöljük az orra alá, hogy túl jó dolga van, és „nyilván" az a baja, hogy nem tud magával mit kezdeni. Ehelyett inkább beszélgessünk vele mindennap, szánjunk időt arra, hogy meghallgassuk az érzéseit. Fontos, hogy kiönthesse a szívét és elmondhassa, hogyan érzi magát. A hangulatzavarral küzdő ember nem mindig tudja megfogalmazni, mitől is szenved, de azt, hogy megnyíljon, támogató-érdeklődő kérdésekkel segíthetjük.

Fontos, hogy kiönthesse a szívét és elmondhassa, hogyan érzi magát Forrás: Shutterstock

Szervezzünk közös programokat!

Előfordulhat, hogy a depresszióban szenvedő párunk a háta közepére sem kíván egy kirándulást, baráti összejövetelt vagy egy koncertet, de mindenképpen próbáljuk rávenni arra, hogy mozduljon ki. Sok esetben a mindennapi környezetből való kiszakadás segít abban is, hogy eltávolodjon a problémájától vagy hogy egy kicsit kívülről lássa azokat. Fontos persze, hogy ezeket a programokat ne erőltessük, inkább próbáljuk meghozni a kedvét ezekhez.

A közös sportolás lehet a legjobb gyógyszer

A testmozgásról köztudott, hogy hatásos hangulatjavító, elvégre ilyenkor a szervezetben a boldogsághormonnak is nevezett endorfin szabadul fel. Persze a depressziós embernek nincs feltétlenül kedve ahhoz, hogy egy teremben izzadjon vagy hogy futni induljon, de ha mégis sikerül rávenni, hogy tartson velünk, nyert ügyünk van. A fizikai aktivitástól majdnem biztosan jobban fogja magát érezni, ráadásul egy kemény edzés az önbizalmát és önbecsülését is erősíti.

A közös sportolás lehet a legjobb gyógyszer Forrás: Shutterstock

Gyógynövényekkel is támogathatod a gyógyulását!

Azt tudnod kell, hogy a depresszió betegség, ami előrehaladott állapotában orvosi kezelést igényel, ám ha időben felismerjük a bajt, a folyamat sok esetben korábban is visszafordítható. Ma már kaphatók a patikában a lélek napsugaraként is emlegetett gyógynövény, az orbáncfű hasznos anyagait tartalmazó szerek, amik javítják a hangulatot, enyhítik a belső nyugtalanságot és a stresszt. Ezt mindenképpen érdemes kipróbálni, mielőtt szintetikus depresszióellenes gyógyszerekre lenne szükség.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.