Mindent a gyerekkori fogszuvasodásról - Már egyéves kor alatt kezdődhetnek a bajok

Forrás: Shutterstock -
fogszuvasodás gyerekkor magazin Semmelweis Egyetem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A cukros édességek, a fagylaltok, az éjszakai édes tea, a kakaó – mind hozzájárulnak a gyermekek korai fogszuvasodásának kialakulásához, amely kis odafigyeléssel és a megfelelő szájápolási szokások kialakításával megelőzhető lenne. A szuvasodás már akár a 6-9 hónapos korban előtörő tejmetszőfogakat is érintheti, a folyamat pedig gyorsan átterjedhet a tejörlőfogakra is, ezzel megváltoztatva a száj higiéniás állapotát. Ezért különösen fontos, hogy már a bölcsődében és az óvodában megszeressék a gyerekek a fogmosást, három éves kor felett pedig ajánlott évenként a fogorvosi vizsgálat, problémás fogak esetében pedig félévente.

Az egy-két éves korosztály esetében különösen oda kell figyelni a fogak növekedésére és állapotára, ugyanis a tejfogak szerkezete más, mint a maradó fogaké. A zománcfejlődés ebben a korban még nem fejeződött be, így a fogak sokkal érzékenyebbek, nincsen annyi ásványi anyag bennük, ezért a szuvasodási folyamatok gyorsabban zajlanak le, akár 1-2 hónap alatt, míg a maradó fogak esetében ez fél év is lehet.

A kisgyermekkori fogszuvasodás leggyakoribb oka az éjszakai cukros tea cumisüvegbe töltve, a szénhidrátok, amelyektől savas közeg alakul ki a szájban, amely akár órákig is áztathatja a fogakat. A szájban lévő baktériumok a cukrot lebontva szintén savat képeznek, ezzel kialakítva a korai fogszuvasodást. Ennek elkerülése érdekében az étkezések után egy gézlappal érdemes áttörölni a fogat mosni még nem tudó gyermekek fogát, hogy ne maradjon rajta semmi ételmaradék – tanácsolja dr. Tarján Ildikó, a Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika professzora.

A szuvasodás már akár a 6-9 hónapos korban előtörő tejmetszőfogakat is érintheti Forrás: Shutterstock

Tejfogak esetén a szuvasodás először leggyakrabban a felső metszőfogakat érinti, ugyanis a nyál védő és tisztító hatása miatt az alsó fogak többnyire épek. Az állcsontban alul található két nyálmirigy kivezető nyílása ugyanis nagyobb védettséget ad ezeknek a fogaknak, mint a felsőknek. Az elváltozás látható jele a fogzománcon megjelenő krétafehér elszíneződés, mellyel azonnal fogorvoshoz kell fordulni. A folyamat előrehaladtával a fog mélyebb rétegeit elérve barnásfekete foltok alakulnak ki, amelyek előbb, vagy utóbb letörhetnek. Az idő előtt elvesztett tejfogak pedig később komoly gondokat is okozhatnak, hiszen ez által a maradófogak torlódása, beszédképzési zavar kialakulása is előfordulhat.

"A helyes tisztítás már az első fogak megjelenésétől kezdve nagyon fontos" – mondja a professzor.

Hozzáteszi, hogy ha a gyermek tud már köpni és öblíteni, akkor el lehet kezdeni a fogmosást fogkefével és az adott korosztálynak ajánlott fogkrémmel. Az édes italok és ételek elfogyasztása után pedig nem azonnal kell fogat mosni, hanem először vízzel ki kell öblíteni a szájat, majd húsz perc elteltével érdemes megmosni a fogakat. A papír szívószál használata az édes italoknál igen hasznos és javasolt – teszi hozzá a szakember – ugyanis a fogakra egyébként ártalmas cukros folyadékok nem a szájüregben maradnak, hanem a gyerekek rögtön lenyelik. Ezzel együtt az étkezések közötti nassolás is hozzájárul a fogszuvasodás kialakulásához: ennek elkerülése érdekében dr. Tarján Ildikó kiemeli, hogy naponta háromszor lenne ideális a kisgyermekeknek is fogat mosni, így a megfelelő korban alkalmazott, fluorid tartalmú fogkrémekkel való fogmosással megelőzhető lenne a szuvasodás.

Fogszuvasodás ellen igyon tejet a gyerek!

A nem reggeliző gyerekek fogai lényegesen rosszabbak, reggeliző társaiknál, főleg akkor, ha utóbbiak sok tejterméket fogyasztanak - mutatta ki egy amerikai vizsgálat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.