Kiderült, hogy a harmadik oltás után erősebb mellékhatásokra számíthatunk-e

Forrás: 123rf.com -
Mellékhatások harmadik oltás COVID-19 oltás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus delta variánsa miatt egyre több helyen nyílik lehetőség a harmadik, frissítő oltás beadására. Elsősorban a veszélyeztetett korúak kaphatják meg, mellékhatásokra pedig mindenképpen számíthatnak, de az a kérdés, hogy erősebb mellékhatásokra számíthatnak-e, mint korábban. 

A delta-variáns miatt egyre több helyen nyílik lehetőség a harmadik oltás felvételére, természetesen elsősorban azok számára, akik valamiért veszélyeztetettebbek, vagy a koruk, vagy az egészségi állapotuk miatt. A harmadik oltás során is tapasztalhat bárki mellékhatást, de az a kérdés, hogy vajon ezúttal erősebb lesz-e, vagy gyengébb.

A harmadik oltás a beszámolók szerint egyelőre nem jár erősebb mellékhatásokkal - Képünk illusztráció Forrás: 123rf.com

Egyes USA-beli szakemberek úgy vélték, hogy több panaszt idézhet elő a harmadik oltás, míg a Johns Hopkins Egyetem munkatársa, Amesh Adalja szerint a harmadik oltás a másodikhoz hasonló erősségű mellékhatásokat vált ki.

Izraelben már több százezer időskorú kapta meg a Pfizer harmadik adagját, közülük sokan számoltak be a tapasztalataikról.

A válaszadók többsége nem tapasztalt változást az oltást követő napon az előzőhöz képest.

31 százalékuk enyhe mellékhatásokról számolt be, leggyakrabban az injekció beadásának helyén tapasztalt fájdalmat jelentettek. 0,4 százalék nyilatkozott úgy, hogy a harmadik oltás után légzési nehézségei voltak, és 1 százalék mondta azt, hogy orvosi kezelést vett igénybe egy vagy két fellépő mellékhatás miatt - írja az Egészségkalauz.

Tünetkereső

Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.