Post-covid: ha átestél a koronán, de még mindig rosszul érzed magad, ez a cikk neked szól

PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A koronavírus lassan két éve alakítja és határozza meg alapvetően az életünket, és egy esetleges negyedik hullám küszöbén újra felerősödnek bennünk a félelmek. Halljuk és látjuk a híradásokban, hogy sajnos továbbra sem dőlhetünk hátra, mert a vírus itt van. Mi pedig féltjük a szeretteinket és az egészségünket, hiszen a koronavírust sokszor nemcsak leküzdeni nehéz, de a gyógyulást követően is maradhatnak vissza olyan szövődmények, amelyek a későbbiek során is hatással lesznek az életünkre és az egészségünkre. Az újabb variánsok megjelenése pedig csak fokozza ezen félelmeinket.
Forrás: Freepik

Milyen gyakori tünetek tapasztalhatók, miután valaki átesett a koronavíruson?

Bár maga a koronavírus fertőzés a legtöbb esetben enyhe tünetekkel vagy akár teljesen tünetmentesen is átvészelhető, mégis gyakran találkozunk az úgynevezett poszt-COVID szindrómával. Poszt-COVID szindrómáról akkor beszélhetünk, ha a beteg szervezetében a covid szűrővizsgálatok már nem mutatják ki a vírust, tehát már gyógyultnak számít, mégis, a gyógyulást követően megjelennek és felerősödnek bizonyos tünetek.

Gyakori tünetek közé sorolható a légszomj, a fáradékonyság, a heves szívverésérzet, a szédülékenység, az alvászavar, a tartós ízlelés– és szaglásvesztés is. A poszt-COVID szindróma nemcsak azt érintheti, aki súlyos tüneteket produkált a betegség alatt, hanem azt is, aki enyhe tünetekkel vagy akár tünetmentesen ment rajta keresztül. Tehát abban az esetben, ha a covid szűrővizsgálatok valaha is megerősítették, hogy fertőzött vagy, tapasztalhatod a fenti tüneteket.

Hogyan enyhíthetők a tünetek?

Szerencsére az esetek többségében ezek a tünetek nem súlyosak, és akár otthon is jól kezelhetők. Hatásos megoldás lehet a B-vitamin kúra a szédüléses panaszok esetében, és akkor is, ha esetleg azt érzed, fáradékony vagy és nem tudsz olyan gyorsan gondolkodni. Mind a munkában, mind a magánéletben kifejezetten kellemetlen mindkettő, ezért elengedhetetlen a tünetek és a baj forrásának megszüntetésével foglalkozni.

Ugyancsak javasolt a B1-, B6-, B12-vitaminok szedése a tartós szaglás – vagy ízlelés károsodás esetén is. Ez utóbbi esetben érdemes kipróbálni a szaglás– és ízlelés tréninget, amelynek az a lényege, hogy naponta háromszor három különféle, jól ismert ízzel és illattal próbálod elősegíteni a regenerációt.

A fizikai tünetek mellett sokan számolnak be mentális panaszokról, így például szorongásról, levertségről vagy egyenesen depresszióról. Ezek hátterében egyrészt a betegségtől való félelem áll, másrészt pedig a vírus okozta következmények (pl.: munkahelyvesztés, megélhetési gondok, szeretteink elvesztése). Ilyen esetekben nagyon fontos az is, hogy találj olyan programokat, kikapcsolódási lehetőségeket, amelyek a relaxációt elősegítik.

Mikor fordulj azonnal orvoshoz?

Bár a fenti tünetek nem tűnnek súlyosnak, vannak esetek, amikor elkerülhetetlen az orvos felkeresése poszt-COVID szindróma esetén is. Ha nehézlégzést, köhögést vagy mellkasi fájdalmat tapasztalsz, érdemes a háziorvosodat felkeresni, mert ez a tüdő és a tüdőszövetek gyulladását jelezheti.

Ugyanígy nagyon fontos akkor is orvoshoz fordulni, ha valamilyen szív– és érrendszeri alapbetegséged van, esetleg heves szívverést tapasztalsz.

Említettük már, hogy a poszt-COVID szindróma nem csupán fizikai, de lelki tüneteket is okozhat. Sokakat megvisel a betegség mentálisan is, ami miatt szorongóvá és depresszióssá válhatnak. Abban az esetben, ha a gyötrő mentális panaszokat három hónap után is tapasztalod, mindenképp érdemes szakember, pszichológus vagy pszichiáter segítségét kérned.

Sajnos, a koronavírussal kapcsolatban nem nyugodhatunk meg akkor sem, ha esetleg a covid szűrővizsgálatok már negatív eredményt mutatnak. Ugyanis a betegségből felgyógyulva is tapasztalhatunk olyan tüneteket, mint a légszomj és a fáradékonyság vagy a levertség, illetve szorongás. Ilyen esetekben próbálkozhatunk B-vitamin kúrával, azonban a nem múló súlyosabb tünetekkel haladéktalanul keressük fel az orvosunkat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.