Újabb információ derült ki a koronavírus elleni védőoltásról: így hat az idősebb hölgyekre

Forrás: 123rf.com -
védőoltás COVID-19 idősebb koronavírus koronavírus elleni vakcina
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Érdekes tanulmány jelent meg a menstruációs zavarok és a koronavírus oltások közötti összefüggésről.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő egy olyan felmérésről írt, ami a koronavírus elleni oltások és a menstruációs zavarok kapcsolatáról szól.

A lektorálás előtt álló szakcikk a Medrxiv nevű gyűjtőportálján 2021. október 12-én jelent meg. Ez egy amerikai felmérés, amelyben a beválogatott minta tisztítását követően 39.129 nő (illetve 90,9% nő, 9,1% transzszexuális) maradt.

Közülük 751-en kaptak AstraZeneca, 3469-en Janssen, 13.001-en Moderna, 61-en Novavax, 21.620-an Pfizer és 204-en egyéb COVID-19 elleni oltást

- írja az egészségkalauz.

A felmérésben résztvevőket három nagy csoportba sorolták. Az első a rendszeresen menstruálók (27.143 fő), a második a rendszertelenül menstruálók (4358 fő), a harmadik pedig a nem menstruálók (4136 fő). Az adatokat idén áprilistól októberig gyűjtötték, az adatgyűjtést pedig a Twitteren és más közösségi platformokon hirdették meg.

A menstruációs ciklusra is hatással lehetnek a vakcinák. Forrás: 123rf.com

A rendszeresen menstruáló nők között az oltást követően 42% vérzett erősebben a szokásosnál, míg 44% nem jelentett változást.

A nem menstruálók között a hosszú hatástartamú, reverzíbilis fogamzásgátlókat szedők 71%-a, a hormonkezelt transzneműek 39%-a és a posztmenopauzában lévő nők (főként a fiatalabbak és a spanyolajkúak/latinók) 66%-a jelentettek áttöréses vérzést.

Érdekesség, hogy a rendszeresen menstruáló nők körében az erősebb vérzés valószínűbb volt az idősebbeknél, nagyobb valószínűséggel tapasztaltak lázat vagy kimerültségérzetet, gyakrabban voltak a terhességen vagy szülésen már átesettek, valamint spanyolajkúak/latinók.

Fontos kiemelni, hogy a menstuációs zavarok nem befolyásolják a termékenységet, illetve a vizsgálat nem alkalmas gyakoriságok megállapítására.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.