Sokan még a napig ódzkodnak a koronavírus elleni védőoltástól, pedig bizonyított tény, hogy a Coviddal küzdő kismamák sokkal nagyobb eséllyel szorulnak intenzív ellátásra, mint azok a betegek, akik nem várnak babát.

Ijesztő adatok láttak napvilágot Angliában: a kritikus állapotú koronavírusos betegek közel egy ötöde gyermeket váró, oltatlan nő. Sokan még mindig attól félnek, hogy a védőoltás beadása vetélést okoz, holott ezt nem támasztják alá az eddigi tapasztalatok.

A gyermeket váró kismamák csak a védőoltással vannak biztonságban.Forrás: Shutterstock

 Az NHS England elgondolkodtató adatokat hozott nyilvánosságra. A július elsejétől szeptember 30-ig terjedő időszakban a lélegeztetőgépre szoruló páciensek 17 százaléka oltatlan terhes nő volt, valamint a 16-49 éves korosztályban az erre a beavatkozásra szoruló hölgyek 32 százaléka várandós volt. Ezzel szemben idén február és július közt egy várandós nőt sem vittek kórházba koronavírus fertőzéssel azok közül, akik mindkét oltást megkapták. Ebből is látszik, a gyermeket váró kismamák csak a védőoltással vannak biztonságban.

Hazánkban is sokan megijedtek attól, hogy azt hallották, hogy a vakcina alkotóelemei átjuthatnak a méhlepényen. A szakemberek azonban megerősítették, hogy a vakcinát kapott édesanyák gyermekei nem rendelkeznek a tüskefehérje elleni IGM-vel, ami azt jelenti, hogy maguk a vakcinák alkotóelemei nem jutnak át a méhlepényen. Továbbá a vakcina a placentán sem okoz semmilyen elváltozást, a beoltott várandós nő szervezete által termelt, koronavírus ellen védő antitestek azonban átjutnak a méhlepényen - írta a Bors.