Kiderült, mekkora szerepet játszanak a gyerekek a koronavírus terjesztésében

Forrás: 123rf.com -
járvány COVID-19 gyerekek koronavírus gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy új, belgiumi tanulmány rámutat, mekkora szerepe van a gyerekeknek a Covid átadásában.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő számolt be egy belgiumi tanulmányról, ami szerint a gyerekek között több a tünetmentes fertőzött, mint a felnőttek esetében.

"Egy belgiumi tanulmány jelent meg a JAMA Network Open-ben október 12-én. Ebben a kohorsz vizsgálatban 63 alsó tagozatos gyermeket és 118 felnőttet vizsgáltak. A vizsgálat időtartama (2020. 09. 21. – 2020. 12. 31.) alatt nem találtak különbséget a pozitív vírustesztet adó gyermekek és felnőttek aránya között. A maszkhordás és a távolságtartás a gyermekek között nem volt követelmény.

Jelentősen több fertőzött gyermek volt tünetmentes (46%), mint felnőtt (13%). Az elemzés azt mutatta, hogy a fertőzések többsége az iskolán belülről származott. A fertőzések otthoni továbbadásának forrása ezekben az esetekben a gyermek vagy a tanár volt, aki az iskolából hozta haza a vírust"

-írja az egészségkalauz.

A tanulmány nemcsak azt bizonyítja, hogy a fertőzések többsége az iskolán belülről származik, de azt is, hogy mivel a gyerekek tünetmentesek, nagyobb az esély arra, hogy továbbadják a fertőzést.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.