Egyre többen küzdenek Magyarországon légúti megbetegedésekkel, ráadásul sokan hetekig nem tudnak kilábalni a betegségekből. 

Nem elég, hogy a koronavírus-járvány negyedik hullámának a közepén vagyunk, egyre többen szenvednek különböző légúti megbetegedésektől is. 

Az elmúlt hónapban nagy mértékben nőttek a légúti megbetegedések, főleg a közösségbe járó gyerekeknél. A betegeknél sokkal kínzóbb a köhögés és sokkal elhúzódóbb is, mint a koronavírus-járvány előtti időszakban"

- nyilatkozta dr. Bense Tamás gyermekgyógyász a Metropolnak.

A felső légúti megbetegedések hetekig is elhúzódhatnak.Forrás: Shutterstock

A köhögés gyakran két-három hétig is elhúzódhat, a gyerekek megbetegedése után gyakran a szülők és nagyszülők is megfertőződnek. A szakemberek abban bíznak, hogy a őszi szünet megszakítja a továbbfertőzési láncot. Rusvai Miklós szerint a koronavírus miatt sokkal jobban odafigyelünk a légzőszervi betegségekre és érzékenyebbek is vagyunk azokra. 

Attól, hogy most minden légzőszervi tünetre sokkal jobban odafigyelünk, főleg a gyerekeknél, ez oda vezet, hogy egyfelől többet is észlelünk, másrészt mivel jobban ki vagyunk érzékenyítve, úgy tapasztaljuk, hogy a tüneteink súlyosabbak vagy komolyabbak"

- nyilatkozta a professzor. Ráadásul szervezetünk ellenálló-képessége is gyengülhetett azzal, hogy tavaly szeptembertől idén márciusig maszkot viseltünk. Emiatt kevesebben estek át egyéb légzőszervi betegségeken, el is szoktunk tőle, a védettségünk is csökkent.

TÜNETKERESŐ
Nézd meg, milyen betegségre utalhatnak a tüneteid! Az alkalmazás segítségével megtudhatod, hogy milyen egészségügyi problémára utalhatnak a panaszaid. A tünetkereső eléréséhez kattints IDE!