Ez az olcsó antidepresszáns segíthet a súlyos Covid-19 kockázatának csökkentésében

Forrás: 123rf.com -
tünetek antidepresszáns enyhítés koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy olcsó antidepresszáns egyharmadával csökkentette a magas kockázatú pácienseknél a Covid-19 miatti elhúzódó kórházi kezelés kockázatát - állapította meg egy nagy léptékű, csütörtökön megjelent tanulmány.

A szerzők szerint a kutatásuk eredményei segíthetnek a súlyos megbetegedések vagy halálesetek alacsony költségű megelőzésében azokban az országokban, amelyek még nem kaptak megfelelő mennyiségű oltóanyagot a rendkívül egyenlőtlen elosztás miatt.

A fluvoxamint hagyományosan a depresszió vagy a kényszerbetegségek kezelésére használják, a vizsgálathoz azonban gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt választották ki.

A The Lancet Public Health című szakfolyóiratban észak- és dél-amerikai kutatók csaknem 1500 brazíliai, ambulánsan kezelt Covid-19-ben szenvedő beteg eredményeit ismertették. A fluvoxamint kapó 741 ember közül 79 - valamivel több mint 10 százalék - hosszabb kórházi tartózkodásra kényszerült. A placebót kapó 756 személy közül 119-en (15,7 százalék) kerültek kórházba.

A szerzők szerint a fluvoxamin a kórházi kezelés 32 százalékos relatív csökkenését eredményezte. A tanulmány azt is megállapította, hogy a placebócsoportban végül 12 beteg halt meg, míg a fluvoxamin-csoportból mindössze egy beteg lett a vírus áldozata.

Koronavírus - Egy antidepresszáns segíthet a súlyos Covid-19 kockázatának csökkentésében (A kép illusztráció) Forrás: 123rf.com

"A Covid-19 még mindig kockázatot jelent az alacsony erőforrásokkal és a védőoltásokhoz korlátozottan hozzáférő országokban élők számára" - mutatott rá Edward Mills, a McMaster Egyetem munkatársa, a kutatás társvezetője. A betegség elleni olcsó, széles körben elérhető és hatékony terápiák megtalálása ezért nagyon fontos, és különösen érdekes lehet a meglévő, könnyen elérhető és jól ismert biztonsági profilú gyógyszerek újrafelhasználása - tette hozzá.

A szerzők hangsúlyozták, hogy további értékelésre van szükség, mivel a fluvoxamin nem szerepel az Egészségügyi Világszervezet (WHO) alapvető gyógyszereket felsoroló listáján, és függőséget okozhat. Mills ugyanakkor úgy fogalmazott: "Ha a WHO ajánlja, széles körben fogják alkalmazni, és reményeink szerint ez rengeteg életet megmentéséhez vezethet".

Gilmar Reis, a tanulmány társszerzője, aki Brazíliában él, kiemelte, hogy mivel a fluvoxamin biztonságos, könnyen alkalmazható, olcsó és széles körűen elérhető, a kutatás eredményei fontos hatással lehetnek a Covid-19 klinikai kezelésének nemzeti és nemzetközi irányelveire.

Egy Covid-19-kezeléshez felhasznált fluvoxamin 4 dollárba (1253 forintba) kerül, míg az intravénás antitestterápia 2000 dollárba (627 ezer forintba), a Merck kísérleti tablettája pedig 700 dollárba (219 ezer forintba).

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.