Fontos hír: Kiderült, hogy veszélyes-e együtt a covid és az influenza elleni oltás

WHO koronavírus influenza elleni vakcina koronavírus elleni vakcina influenza
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyszerre támad most a koronavírus és a szezonális influenza, nem könnyű védekezni ellenük.

Most már mindkét járvány ellen létezik hatásos vakcina, amiket azonban külön-külön kell beadatni. Sokakban felmerülhetett a kérdés, vajon veszélyes-e együtt a két oltás, és nem gyengítik-e egymás hatékonyságát. Az Egészségügyi Világszervezet szakértője választ adott a felvetésre.

Siddhartha Datta, a WHO európai regionális vakcinatanácsadója csütörtökön, a Koppenhágában tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy

- számolt be a hírről az MTI.

Európa 53 országa és a közép-ázsiai térség a "valódi veszélyforrása" annak, hogy a következő hetekben újult erőre kap a koronavírus, vagy ez már meg is történt - mondta ugyancsak csütörtökön és szintén Koppenhágában sajtótájékoztatón a WHO regionális hivatalának elnöke, Hans Kluge.

Forrás: 123rf.com

Emlékeztetett arra, hogy ismét rekordok felé közelítenek az esetszámok, és igen gyorsan terjed a fertőzés az említett két régióban, és ez "súlyosan aggasztó".

"Újabb válságos időszak jött el a világjárvány újjáéledését tekintve. Európa ismét a pandémia epicentruma, ahogyan egy évvel ezelőtt" - fogalmazott Kluge. Rámutatott, hogy Európában az utóbbi héten több mint megkétszereződött a koronavírus miatt kórházba kerülők száma, ha pedig a járvány továbbra is ilyen ütemben terjed, akkor februárra Európában újabb félmillió halálos áldozata lehet.

Hozzátette ugyanakkor, hogy most az egészségügyi hatóságok többet tudnak a vírusról és jobb eszközeik vannak ellene.

A koronavírus miatt kihalhatott az egyik influenza vírustörzs

Ez új lehetőségeket nyit a járványok kezelésében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.